Mobiele menu

Evaluatie Expertisegebied Wijkverpleegkundige

Projectomschrijving

Het werk en de context waarin wijkverpleegkundigen hun werk uitoefenen is de afgelopen jaren door verschillende maatschappelijke en demografische veranderingen sterk veranderd.

Doel

Dit vraagt om een evaluatie van het huidige Expertisegebied wijkverpleegkundige. In dit project is nagegaan: 

  1. in hoeverre het huidige Expertisegebied aansluit bij de actuele context van de wijkverpleging
  2. hoe draagvlak en bruikbaarheid van het Expertisegebied wordt ervaren door de beroepsgroep, hogeschooldocenten, studenten hbo-v en zorgorganisaties
  3. op welke onderwerpen actualisatie wenselijk is

Resultaten

Het Expertisegebied is in grote mate toekomstbestendig geschreven. Het overgrote deel van de respondenten kent het Expertisegebied en draagt het uit. Veel van de beschreven competenties en thema’s worden herkend door de respondenten en gewaardeerd als belangrijke competenties van wijkverpleegkundigen.  De volgende onderwerpen worden aanbevolen om op te nemen in het nieuwe Expertisegebied:

  • het concept positieve gezondheid
  • meer aandacht voor geestelijke gezondheidszorgproblematiek
  • het handelen op basis van zorguitkomsten
  • regieverantwoordelijkheid voeren vanuit de klinische inhoud
  • het tonen van verpleegkundig leiderschap
  • intensievere samenwerking met de huisarts vanuit de gedeelde poortwachtersfunctie en samenwerking met het sociaal domein en transmuraal
  • wijkgericht denken en werken
  • coaching van zowel cliënten, professionals en niet-professionals, waaronder mantelzorgers, vrijwilligers en buren
  • moreel ethisch redeneren

Verslagen


Eindverslag

Het werk en de context waarin wijkverpleegkundigen hun werk uitoefenen is de afgelopen jaren door verschillende maatschappelijke en demografische veranderingen sterk veranderd. In dit project is nagegaan (1) in hoeverre het huidige Expertisegebied Wijkverpleegkundige (de Bont et al, 2012) aansluit bij de actuele context van de wijkverpleging, (2) hoe draagvlak en bruikbaarheid van het Expertisegebied wordt ervaren door de beroepsgroep, hogeschooldocenten, studenten hbo-v en zorgorganisaties; (3) op welke onderwerpen actualisatie wenselijk is. Bevindingen: Het Expertisegebied is in grote mate toekomstbestendig geschreven. Het overgrote deel van de respondenten kent het Expertisegebied en draagt het uit. Veel van de beschreven competenties en thema’s worden herkend door de respondenten en gewaardeerd als belangrijke competenties van wijkverpleegkundigen. De volgende onderwerpen worden aanbevolen om op te nemen in het nieuwe Expertisegebied: (i) het concept positieve gezondheid; (ii) meer aandacht voor geestelijke gezondheidszorgproblematiek; (iii) het handelen op basis van zorguitkomsten; (iv) regieverantwoordelijkheid voeren vanuit de klinische inhoud; (v) het tonen van verpleegkundig leiderschap; (vi) intensievere samenwerking met de huisarts vanuit de gedeelde poortwachtersfunctie en samenwerking met het sociale domein en transmuraal; (vii) wijkgericht denken en werken, (viii) coaching van zowel cliënten, professionals en niet-professionals, waaronder mantelzorgers, vrijwilligers en buren; en (ix) moreel ethisch redeneren.

Samenvatting van de aanvraag

Wijkverpleegkundigen spelen een cruciale rol in de zorgverlening aan mensen thuis. Meer dan 500.000 mensen in Nederland maken gebruik van verpleging en of verzorging thuis. De vraag naar zorg en ondersteuning thuis en de daarmee gepaard gaande wijkverpleegkundige zorg zal de komende jaren flink toenemen. Op 1 januari 2015 werd de wijkverpleging overgeheveld van de voormalige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze overheveling heeft grote impact op zowel de positionering als de taken en competenties van wijkverpleegkundigen. Tegelijkertijd hebben ook andere maatschappelijke en contextuele veranderingen impact op het vakgebied en de competenties die nodig zijn om goede wijkverpleegkundige zorg te bieden en een sterke positie in te nemen in de wijk. De competenties van de wijkverpleegkundige zijn beschreven in het Expertisegebied wijkverpleegkundige (de Bont, 2012). Dit Expertisegebied beschrijft de voor de wijkverpleegkundige typische werkcontext, die haar een geheel eigen plaats geeft binnen de beroepsgroep van verpleegkundigen, en de specifieke competenties die deze werkcontext vraagt. Het is daarmee een aanvulling op het Beroepsprofiel van verpleegkundigen (BN2020). De geschetste (contextuele) veranderingen vragen om een kritische reflectie op de huidige beroepsinhoud, rol en benodigde competenties en expertise van wijkverpleegkundigen. Belangrijk hierbij is om na te gaan in hoeverre de context en competenties zoals omschreven in het huidige Expertisegebied wijkverpleegkundige (2012) aansluiten bij de huidige werkcontext van wijkverpleegkundigen.

Kenmerken

Projectnummer:
206120018
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. P. Lalleman
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Utrecht
Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.