Mobiele menu

Medicatiemanagement in de laatste levensfase

Projectomschrijving

Patiënten in de palliatieve fase van hun ziekte gebruiken vaak veel medicijnen. Het kan hierbij gaan om medicatie die in de laatste levensfase niet meer zinvol of soms zelfs schadelijk is. Aanleiding Medicatiemanagement in de laatste levensfase, geduid als de fase wanneer de levensverwachting minder dan drie maanden is, wordt door zorgverleners vaak als lastig ervaren door de verwevenheid van medische, emotionele en ethische factoren. Kennis over en richtlijnen voor adequaat management van medicatie in de laatste levensfase ontbreken op dit moment. Doel Het doel van het onderzoek is om tot een beschrijving van de huidige praktijk te komen en om aanbevelingen te formuleren om het medicatiemanagement in de laatste fase van het leven te verbeteren. Hiermee draagt het bij aan de optimalisering van zorg en de kwaliteit van leven in de laatste levensfase en aan een menswaardige stervensfase. Betrokken organisaties Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, VU medisch centrum en UMC St Radboud.

Verslagen


Eindverslag

Medicatiemanagement in de laatste levensfase, geduid als de fase wanneer de levensverwachting minder dan drie maanden is, wordt door zorgverleners vaak als lastig ervaren door de verwevenheid van medische, emotionele en ethische factoren.
Het doel van het onderzoek is om tot een beschrijving van de huidige praktijk te komen en om aanbevelingen te formuleren om het medicatiemanagement in de laatste fase van het leven te verbeteren. Hiermee draagt het bij aan de optimalisering van zorg en de kwaliteit van leven in de laatste levensfase en aan een menswaardige stervensfase.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, VU medisch centrum en Radboudumc.

Aanleiding
Medicatiemanagement in de laatste levensfase, geduid als de fase wanneer de levensverwachting minder dan drie maanden is, wordt door zorgverleners vaak als lastig ervaren door de verwevenheid van medische, emotionele en ethische factoren. Kennis over en richtlijnen voor adequaat management van medicatie in de laatste levensfase ontbreken op dit moment.

Doel
Het doel van het onderzoek is om tot een beschrijving van de huidige praktijk te komen en om aanbevelingen te formuleren om het medicatiemanagement in de laatste fase van het leven te verbeteren. Hiermee draagt het bij aan de optimalisering van zorg en de kwaliteit van leven in de laatste levensfase en aan een menswaardige stervensfase.

Betrokken organisaties
Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Erasmus MC, VU medisch centrum en UMC St Radboud.

Samenvatting van de aanvraag

Patiënten in de palliatieve fase van hun ziekte gebruiken vaak veel medicijnen. Het kan daarbij ook gaan om medicatie die in de laatste levensfase niet meer zinvol of soms zelfs schadelijk is. Medicatiemanagement in de laatste levensfase wordt door zorgverleners vaak als lastig ervaren door de verwevenheid van medische, emotionele en ethische factoren. Kennis over en richtlijnen voor adequaat management van medicatie in de laatste levensfase ontbreken op dit moment. Een systematische evaluatie van de huidige praktijk rondom medicatiemanagement voor patiënten in de laatste levensfase heeft nog niet plaatsgevonden. Het doel van dit onderzoek is om tot een beschrijving van de huidige praktijk te komen en aanbevelingen te formuleren om het medicatiemanagement in de laatste fase van het leven te verbeteren. Meer specifiek zal het onderzoek zich richten op het verhelderen van medisch-inhoudelijke, praktische en ethische aspecten van medicatiemanagement in de laatste levensfase. Het onderzoek zal zich richten op de eerste lijn, klinische afdelingen voor palliatieve zorg en het hospice. Het signaleren van knel- en verbeterpunten in de samenwerking tussen deze drie settings is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Allereerst zullen bekende medicatiemanagementmodellen bestudeerd worden op hun bruikbaarheid om als uitgangspunt te dienen voor medicatiemanagement in de laatste levensfase. In een dossieronderzoek zal vervolgens een indruk van de aard en omvang van het gebruik van zinloze of schadelijke medicatie in de laatste levensfase worden verkregen. Medisch-inhoudelijke en ethische overwegingen die de huidige praktijk van medicatiemanagement bepalen zullen worden opgehelderd in semigestructureerde interviews met zorgverleners, patiënten en naasten. De bevindingen uit de interviews worden uitgewerkt in een vragenlijstonderzoek waarmee een representatief beeld van de praktijk en de knelpunten die daarin aan de orde zijn wordt verkregen. Een Delphi-procedure onder experts zal leiden tot de formulering van aanbevelingen en handvatten voor de praktijk. Het onderzoek zal uitmonden in een medisch-inhoudelijk en zorgethisch kader voor medicatiemanagement in de laatste levensfase dat aansluit bij de behoeften van betrokkenen in de dagelijkse praktijk en dat op termijn (buiten het bestek van dit onderzoek) kan worden uitgewerkt tot een concrete richtlijn. Het draagt daarmee bij aan de optimalisering van zorg en de kwaliteit van leven in de laatste levensfase en aan een menswaardige stervensfase.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
11510036
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C. van Zuylen Arts
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC