Mobiele menu

Mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase

Projectomschrijving

Doel

Bij thuiszorgorganisaties Icare, Carinova, Beter-Thuis-Wonen, Sanitas, Buurtzorg Dedemsvaart en Rosengaerde is de denk- en werkmethode 'model mantelzorgondersteuning' geïmplementeerd en geborgd d.m.v. 'train de trainers' aanpak. Verpleegkundigen in de thuiszorg, hospices en verzorgingshuizen signaleren met deze methode overbelasting van mantelzorgers. 

Resultaten

A.d.h.v. het mantelzorgformulier werd gesprek aangegaan met mantelzorgers van palliatieve patiënten. Dit gaf een beeld van hun belastbaarheid/overbelasting. Implementatie vond plaats door van elke organisatie 2 wijkverpleegkundigen te trainen, die hierna hun collega’s trainden. Resulterend in 13 volgens het model mantelzorgondersteuning getrainde teams. Door het bespreekbaar maken van de belasting voor mantelzorgers werd de lading van de gevoelde druk afgehaald. 

Vervolg

Bij thuiszorg Icare zullen alle teams in de regio worden getraind. Tevens wil Icare onderzoeken hoe het mantelzorgformulier breder ingezet kan worden bij o.a. chronisch zieken.

Verslagen


Eindverslag

De netwerkpartners in dit project hebben een denk- en werkmethode geïmplementeerd en geborgd. De methode is gericht op signalering van overbelasting van mantelzorgers door verpleegkundigen in de thuiszorg, hospices en verzorgingshuizen. Het implementeren van het
formulier mantelzorgondersteuning stond hierbij centraal. Voor het implementeren van deze methode
is gekozen voor een “train de trainers” aanpak. Gedurende de projectperiode werden tenminste 6
teams van ongeveer 4 verpleegkundigen getraind in het werken met de nieuwe methodiek. De
verwachting was dat in ieder team 5 formulieren werden ingevuld en een inschatting was gemaakt van de
belastbaarheid van de mantelzorger.

Samenvatting van de aanvraag

Het project "Mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase, netwerk Palliatieve Zorg IJssel-Vecht"richt zich op het implementeren en verspreiden van het Goede Voorbeeld "Mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase". Hierbij staat de implementatie van het formulier mantelzorgondersteuning centraal. Het instrument helpt (wijk)verpleegkundigen om gestructureerd inzicht te krijgen in de zorg die mantelzorgers leveren en de (mentale) belasting die dit met zich meebrengt. Ook biedt het model de kans om de mogelijkheden van ondersteuning uit het sociale netwerk in kaart te brengen. Dit leidt tot een doelmatige aanpak om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen, vermindert de kans op een vermijdbare transitie van de patiënt en vergroot de kans om thuis te sterven als daar voor wordt gekozen. Voor het implementeren van deze methode is gekozen voor een “train de trainers” aanpak. Binnen het project zijn drie fasen te onderscheiden; 1. Voorbereidingsfase gericht op het trainen van 12 verpleegkundigen met aandachtsveld palliatieve zorg. Zij worden in 1 trainingssessie en 3 terugkom momenten geïnstrueerd door Hoge school Windesheim in het werken met het Formulier mantelzorg en het trainen hiervan aan de andere teamleden. Deze voorbereidingsfase duurt 2 maanden. 2. Implementatiefase gericht op het implementeren van de aanpak mantelzorgondersteuning binnen 6 teams van de verschillende partners. Binnen iedere organisatie wordt deze aanpak in 1 of 2 teams uitgerold. Implementatie vindt plaats door: a. In ieder team een trainingssessie te houden waarin het werken met de nieuwe werkmethode wordt toegelicht b. In ieder team tenminste 3 herhalingssessie te houden om ervaringen, eventuele vraagstukken en casuïstiek te bespreken. c. Periodiek overleg tussen de aandachtsvelders over de voortgang van implementatie. Hierbij wordt tevens een plan van aanpak opgesteld voor de verdere implementatie na afronding van het project. Deze implementatiefase duurt 6 maanden. 3. Borgingsfase gericht borgen van het Formulier en de werkwijze in de dagelijkse praktijk. Deze borgingsfase duurt 4 maanden maar start al in de implementatiefase Binnen het project is veel aandacht voor kennisdeling en verspreiding. Vanuit het project wordt deelgenomen aan het onderzoek dat door NIVEL wordt uitgevoerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
626003044
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.T. te Velde
Verantwoordelijke organisatie:
Icare