Mobiele menu

Implementeren PaTz in Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en West-Friesland

Projectomschrijving

Het project richt zich op de implementatie van ‘een gestandaardiseerde aanpak gericht op samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen’ (PaTz) binnen de 4 Netwerken Palliatieve Zorg in de regio’s Kop van Noord-Holland, Zaanstreek waterland, Noord-Kennemerland en West-Friesland.

Doel

Het doel is om PaTz binnen 10 huisartsengroepen te implementeren.

Aanpak/werkwijze

In 1 jaar is geprobeerd in Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland, Zaanstreek Waterland en West-Friesland een PaTz groep te implementeren bij 10 huisartsengroepen. Ondanks een grote inspanning is dit niet gelukt. PaTz startte uiteindelijk binnen 1 HOED.

De inspanning bestond uit het bezoeken van huisartsenpraktijken, het organiseren van een workshop tijdens een symposium van het Hospice en tijdens de symposia in het kader van de internationale dag van de palliatieve zorg, het bespreken van PaTz in contact met de bestuurders van de huisartsenorganisaties, het zoeken naar aansluiting van PaTz binnen de structuur voor kwetsbare ouderen waar gewerkt wordt met RAI (WF), meerdere artikelen in nieuwsbrieven van verschillende huisartsenorganisaties, kleine bijeenkomsten met huisartsen en Stichting PaTz, aandacht voor PaTz op de meerdaagse huisartsenscholingen en het mobiliseren van wijkverpleegkundigen die paTz bespreken met huisartsen.

Samenwerkingspartners

We werkten samen met Stichting PaTz, Zorg optimalisatie Noord Holland, Huisartsenpraktijk de Waterling, Meijer Huisartsenpraktijk, Omring Thuiszorg, Evean Thuiszorg en Veliushoed.

Resultaten

PaTz is binnen 1 huisartsengroep geïmplementeerd. Zij vonden dat door PaTz, patiënten vaker stierven op plek van voorkeur en dat ze eigen regie konden voeren. Door beter afgestemde zorg waren de wensen en behoeften van patiënten duidelijk en kreeg de verpleegkundige meer inzicht in keuzes die de huisarts maakte. In de groep werd vastgelegd wie welke actie ondernam voor aandacht voor lichamelijk, psychosociaal en spiritueel welbevinden van patiënt. Tijdige identificatie van palliatieve patiënten vond plaats met de surprise question. Door opname in het palliatief zorgregister gingen huisartsen vaker patiënten bezoeken, waardoor PaTz leden minder werden overvallen door onverwachte situaties.

Vervolg

Dit is een vervolgproject van Het PaTzproject, door samenwerking toename van kwaliteit in de palliatieve thuiszorgEr is ook een vervolgproject op dit project Further development of PaTz as an instrument for improving palliative care in the primary care setting.

Samenwerken en overdracht

Dit project financierden we vanuit ons Verbeterprogramma Palliatieve Zorg. Met dit programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen die aansluit op hun wensen en behoeften. Goede samenwerking en overdracht tussen zorgverleners speelt daarbij een belangrijke rol.

Verslagen


Eindverslag

Implementeren PaTz in Kop van Noord-Holland, Noord-Kennemerland, Zaanstreek Waterland en West-Friesland. Van september 2014 tot september 2015 is geprobeerd om in de genoemde vier regio's bij 10 huisartsen groepen PaTz te implementeren. Er is veel geïnvesteerd in het informeren en enthousiasmeren van huisartsen met als doel PaTz als vorm van overleg te gaan starten. Door als huisarts en wijkverpleegkundige volgens de systematiek van PaTz te werken zou de kwaliteit in de palliatieve thuiszorg verbeteren, waardoor: • patiënten sterven op de plek van voorkeur, • patiënten en hun naasten regie kunnen voeren, • de zorg beter op elkaar is afgestemd en beter is afgestemd op de behoefte en wensen van de patiënt en diens naasten, • er aandacht is voor lichamelijk, psychosociaal en spiritueel welbevinden, • tijdige identificatie van patiënten plaatsvindt die palliatieve zorg nodig hebben, • opname in een palliatief zorgregister, • op patiëntenbehoefte gebaseerd zorgplan worden gemaakt en uitgevoerd. Ondanks alle inspanning is het niet gelukt om 10 groepen te vinden. Uiteindelijk is PaTz bij 1 HOED geïmplementeerd.

Samenvatting van de aanvraag

Het project richt zich op de implementatie van “een gestandaardiseerde aanpak gericht op samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen” binnen de vier netwerken palliatieve zorg in de regio’s Kop van Noord-Holland, Zaanstreek waterland, Noord-Kennemerland en West-Friesland. In het project staat de implementatie, borging en verdere verspreiding van het vastgestelde goede voorbeeld “PaTz; Palliatieve Thuiszorg” centraal. Het werken met PaTz maakt dat patiënten die in de palliatieve fase komen tijdig worden geïdentificeerd, worden opgenomen in het zorgregister en dat er een zorgplan is waarin de wensen van de patiënt en omgeving zijn opgenomen. De organisatie en kwaliteit van de palliatieve zorg verbetert en daarmee ook de samenwerking in de keten. Meer patiënten zullen tijdens hun laatste levensfase thuis kunnen blijven waardoor het aantal ziekenhuisopnames afneemt en meer patiënten overlijden op de plaats van hun voorkeur. Huisartsen en wijkverpleegkundigen kunnen met behulp van het PaTz komen tot een gecoördineerde en integrale aanpak van de palliatieve zorg in de thuissituatie. Daarnaast kan de eerste lijn met het PaTz de principes van palliatieve zorg in haar werkwijze integreren, zoals het centraal stellen van de wensen van patiënt en naaste in planmatige, proactieve zorg. De kwaliteit en effectiviteit van de palliatieve thuiszorg wordt hiermee verhoogd. De implementatie vindt plaats aan de hand van een drietal fasen: 1. Voorbereidingsfase gericht op inrichting projectstructuur, PaTz groepen en startbijeenkomst(en) en training met Stichting PaTz. Dit duurt 2 maanden 2. Implementatiefase gericht op implementatie van de nieuwe werkwijze in 10 praktijken op basis van handleiding van Stichting PaTz a. Gezamenlijk overleg 6 x per jaar; deskundigheidsbevordering, peergroep, casuistiek met ondersteuning van een palliatief consulent b. Tijdige Identificatie van patiënten in palliatieve zorgregister c. Zorgplan maken en uitvoeren Deze fase duurt 10 maanden 3. Evaluatie en borgingsfase Door het EMGO wordt een 0-meting en een meting na een jaar verricht om effecten op de palliatieve zorg te beoordelen. Deze meting wordt voor zowel wetenschappelijk onderzoek ingezet als ter evaluatie, benchmarking en verbetering van de door de groep geleverde zorg. Binnen het project is aandacht voor kennisdeling en verspreiding.Vanuit het project wordt deelgenomen aan het onderzoek dat door NIVEL wordt uitgevoerd. Het project wordt breed gedragen binnen zowel de palliatieve netwerken, huisartsenorganisaties als thuiszorgorganisaties waardoor borging en verdere verspreiding gegarandeerd kunnen worden

Kenmerken

Projectnummer:
626003042
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Tijhaar
Verantwoordelijke organisatie:
ZorgOndersteuning Noord Holland