Met financiering van onderzoek en ontwikkeling van instrumenten dragen we bij aan patiëntveiligheid en de borging hiervan in de cultuur en systemen van zorgorganisaties.

Uitgelicht

Safety II en veiligheidsergonomie

Ilustratie: meerdere wegen leiden tot goede kwaliteit en patiëntveiligheid

Uitgangspunt bij Safety II is dat patiëntveiligheid wordt vergroot door te focussen op aanpassingsvermogen en veerkracht (resilience) van professionals in de context waarin zij werken. In het programma Safety II en veiligheidsergonomie worden de werkzame elementen voor het toepassen van Safety II in de dagelijkse praktijk van de ziekenhuiszorg in Nederland onderzocht.

Naar het programma

Tijd voor verbinding

De FMS, NFU, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en V&VN willen in 4 jaar komen tot een aanmerkelijke en betekenisvolle daling van de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de ziekenhuiszorg. De eerste stappen zijn 10 jaar geleden ingezet met het VMS-programma. De volgende stap wordt gezet met het programma 'Tijd voor Verbinding'.

Rapport Tijd voor verbinding

Kennis voor bestuurders

Diverse projecten stimuleren binnen verschillende zorgsectoren de ontwikkeling van effectieve methoden waarmee bestuurders in hun zorgorganisatie hun rol als eindverantwoordelijke kunnen versterken.

Lees meer over kennis voor bestuurders

Gerelateerde links

Andere websites over patiëntveiligheid en veiligheid in de zorg:

 

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van subsidieoproepen, projectresultaten en andere ontwikkelingen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Kwaliteit van Zorg.

Aanmelden

Actueel

Nieuw programma van start: Safety II en veiligheidsergonomie

Werken de principes van Safety II ook in de praktijk van de ziekenhuiszorg in Nederland? En leveren ze een bijdrage aan veiligere zorg voor patiënten? Deze vragen staan centraal in het nieuwe programma Safety II en veiligheidsergonomie. Begin april komt de eerste subsidieoproep online.

Nieuws

Op weg naar een test om bijwerkingen te voorspellen

Steeds meer mensen laten de rimpels in hun gezicht opvullen. Soms ontstaan daardoor klachten als roodheid, zwelling en verharding van de huid. Het Vumc en het RIVM hebben de producten en het ontstaan van deze klachten onderzocht. Ligt er straks een test om bijwerkingen van rimpelvullers te voorspellen?

Nieuws

Resultaten uit programma Veiligheid in de Spoedzorgketen

Doel van het programma is het stimuleren van nieuwe kennis over patiëntveiligheid in de acute zorgketen. Het programma richt zich op het thema patiëntveiligheid bij medicatie- en/of informatieoverdracht in de spoedzorgketen. Er zijn binnen het programma 3 projecten afgerond. De resultaten van deze projecten geven een aantal knelpunten weer, met name in de samenwerking en communicatie. Maar ook zijn er een aantal verbetertrajecten ingezet om de...

Nieuws

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Simone Schellekens

Simone Schellekens

Programmamanager

+31 70 349 51 85
safety@zonmw.nl
Paula du Pont

Paula du Pont

Programmasecretaris

+31 70 349 50 66
safety@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website