Met financiering van onderzoek en ontwikkeling van instrumenten dragen we bij aan patiëntveiligheid en de borging hiervan in de cultuur en systemen van zorgorganisaties.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Tijd voor verbinding

De FMS, NFU, NVZ, Patiëntenfederatie Nederland en V&VN willen in 4 jaar komen tot een aanmerkelijke en betekenisvolle daling van de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de ziekenhuiszorg. De eerste stappen zijn 10 jaar geleden ingezet met het VMS-programma. De volgende stap wordt gezet met het programma 'Tijd voor Verbinding'.

Rapport Tijd voor verbinding

Safety II en veiligheidsergonomie

Ilustratie: meerdere wegen leiden tot goede kwaliteit en patiëntveiligheid

Uitgangspunt bij Safety II is dat patiëntveiligheid wordt vergroot door te focussen op aanpassingsvermogen en veerkracht (resilience) van professionals in de context waarin zij werken. In het programma Safety II en veiligheidsergonomie worden de werkzame elementen voor het toepassen van Safety II in de dagelijkse praktijk van de ziekenhuiszorg in Nederland onderzocht.

Naar het programma

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van subsidieoproepen, projectresultaten en andere ontwikkelingen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Kwaliteit van Zorg.

Aanmelden

Actueel

Extra geld voor creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). De pandemie heeft een grote impact op de zorg en samenleving. Op korte termijn zijn daarom oplossingen nodig voor praktische problemen in en buiten ziekenhuizen. Heeft u een creatieve oplossing die hieraan bijdraagt? Vraag dan nu een financiële impuls aan bij ZonMw.

Nieuws

Leren van wat (meestal) goed gaat

Niet alleen focussen op de oorzaken van fouten, maar ook onderzoeken waarom het in de dagelijkse praktijk meestal goed gaat. Dat is het uitgangspunt van Safety II. Lees meer over het nieuwe veiligheidsdenken in het voorjaarsmagazine van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (pagina 12-13).

Grafische weergave van het programma Safety II en veiligheidsergonomie
Elders gezien

Gevolgen COVID-19 uitbraak voor subsidierondes ZonMw

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor het proces rondom de subsidieaanvragen van ZonMw. Wij zien ons genoodzaakt tot het nemen van passende maatregelen om zo aan te sluiten bij de maatregelen van het kabinet.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Simone Schellekens

Simone Schellekens

Programmamanager

+31 70 349 51 85
safety@zonmw.nl
Paula du Pont

Paula du Pont

Programmasecretaris

+31 70 349 50 66
safety@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website