In de praktijk wordt beperkt gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot consulten bij geestelijk verzorgers. Er is nog onbekendheid met de functie en beschikbaarheid van geestelijk verzorgers voor burgers en (zorg)professionals. De burger gaat vaak zelf nog niet actief op zoek naar een geestelijk verzorger. Ook signaleren en bespreken zorgprofessionals zingevingsvragen nog weinig, waardoor zij dus ook weinig doorverwijzen. Zingevingsvragen zijn vaak verborgen aanwezig en zorgprofessionals vinden het lastig om signalen op het gebied van zingeving te herkennen en zingevingsvragen bespreekbaar te maken. Hierdoor blijven veel mensen alleen met zingevingsproblemen worstelen.
Met dit actieonderzoek willen we antwoord geven op de vraag: ‘Hóe kunnen we professionals en vrijwilligers in de zorg en het sociale domein bekwaam maken in het signaleren en bespreekbaar maken van zingevingsvragen bij burgers (patiënten, ouderen en (hun) naasten/mantelzorgers) in 5 regio’s in Noord-Holland en Flevoland?’
We werken toe naar het ontwikkelen van een toolbox waarmee geestelijk verzorgers, (zorg)professionals en vrijwilligers zingevingsvragen beter kunnen signaleren en bespreekbaar maken bij burgers en cliënten. Het ontwikkelen van de tools gebeurt samen met relevante betrokkenen, zoals geestelijk verzorgers, (zorg)professionals en vrijwilligers en lokale partners.
Het verwachte resultaat van dit onderzoek is een toolbox met 4 verschillende typen tools voor verschillende doelgroepen gericht op:
Deze tools kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld trainingen, intervisiegroepen of coaching-on-the-job.