Mobiele menu

Deskundige zorg aan kinderen buiten het ziekenhuis, impuls voor kinderverpleegkundigen

Projectomschrijving

Doel

Het project Impuls Opleiding Kinderverpleegkunde heeft gewerkt aan het formuleren van het advies Opleidingsprofiel VVO Kinderverpleegkunde en de ontwikkeling en verspreiding van de lesmodules 'Werken met het (Medische) Kindzorgsysteem ((M)KS)' en 'Indiceren en Organiseren van zorg aan het zieke kind in de eigen omgeving'.

Opleidingsprofiel actualiseren

Het Advies opleidingsprofiel, voortbordurend op het nieuwe expertisegebied Kinderverpleegkunde (2015), voedde de discussie rondom het opleidingscontinuüm mbo-hbo in afwachting van de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport voor de nieuwe beroepenstructuur. De opleidingscommissie CZO is verantwoordelijk voor het formuleren van de eindtermen voor de nieuwe bevoegdheid van de Kinderverpleegkundige, namelijk het Indiceren en Organiseren van zorg.

Resultaten

De ontwikkeling en het aanbieden van 2 lesmodules aan kinderverpleegkundigen was complex en leerzaam. De modules zijn in de eerste revisie aangevuld met tools en literatuur die in het MKS-programma zijn ontwikkeld. De modules zijn vervolgens overgedragen aan de initiële opleidingen en VVO Kinderverpleegkunde en V&VN Kinderverpleegkunde. 

Verslagen


Eindverslag

Het project Impuls Opleiding Kinderverpleegkunde (1 april 2015 tot 4 juli 2017) heeft gewerkt aan het formuleren van het advies Opleidingsprofiel VVO Kinderverpleegkunde, de ontwikkeling, Cursusaanbod en verspreiden van de modules ‘werken met het (Medische) Kindzorgsysteem’ ((M)KS) en ‘Indiceren en Organiseren van zorg aan het zieke kind in de eigen omgeving’. Het Advies opleidingsprofiel, voortbordurend op het nieuwe expertisegebied Kinderverpleegkunde (2015), voedde de discussie rondom het opleidingscontinuüm MBO-HBO waar de beslissing van VWS voor de nieuwe beroepen structuur nog moet worden genomen. De opleidingscommissie CZO is aan zet voor het formuleren van de eindtermen voor de nieuwe bevoegdheid van de Kinderverpleegkundige; het Indiceren en Organiseren van zorg. De ontwikkeling en aanbieden van 2 modules aan kinderverpleegkundigen was complex en leerzaam. De modules zijn in de 1e revisie aangevuld met tools en literatuur die in het MKS-programma zijn ontwikkeld. De modules zijn vervolgens overgedragen aan de initiële opleidingen en VVO Kinderverpleegkunde en V&VN Kinderverpleegkunde. Een projectresultaat om trots op te zijn.

Samenvatting van de aanvraag

De zorg voor zieke kinderen buiten het ziekenhuis Vanaf 1 januari 2015 is de financiering van de langdurige zorg verandert. Dit heeft gevolgen voor verpleegkundigen werkzaam in de wijk, die vanaf 1 januari 2015 (mits HBO opgeleid) weer zelf verantwoordelijk worden voor het indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de eigen omgeving. Vanuit het programma ‘Zichtbare schakel’ is met het uitzetten van een subsidieronde een impuls gegeven aan de deskundigheidsbevordering van de wijkverpleegkundigen voor deze nieuwe taken. De taken zoals hierboven beschreven gelden echter ook voor de kinderverpleegkundigen die buiten het ziekenhuis werkzaam zijn. Vanuit het ministerie van VWS is besloten tot een eenmalige impuls voor de deskundigheidsbevordering van kinderverpleegkundigen voor het indiceren en organiseren van verpleging en verzorging van (ernstig) zieke kinderen in de eigen omgeving en, vanwege de noodzakelijke transformatie, de ontwikkeling van het nieuwe opleidingsprofiel voor de specialisatie kinderverpleegkundige. Met dit project krijgt deze impuls invulling.

Kenmerken

Projectnummer:
206130131
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J.D.M. Wagemaker MSc
Verantwoordelijke organisatie:
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Afbeelding
Verpleegkundige, verzorgende en cliënt in gesprek

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.