Projectomschrijving

Wanneer iemand overlijdt op de intensive care (IC) is dat ingrijpend voor naasten. Altijd gaat er een periode van onzekerheid en angst aan vooraf – kort of lang - en de situatie op een IC is niet bevorderlijk voor een intiem afscheid.

Doel en werkwijze

In dit project werken we een ‘goed voorbeeld’ uit van hoe verpleegkundigen naasten kunnen bijstaan rond het overlijden van een dierbare op de IC. We hebben ervaren dat dit nabestaanden kan helpen om de situatie beter te verwerken. We gebruiken methoden (een ‘toolbox’) die verpleegkundigen hebben ontwikkeld en geleerd.

Producten

Aan het eind:

  • Hebben we de toolbox uitgebreid beschreven zodat het als hulpmiddel kan dienen voor verpleegkundigen om naasten bij te staan wanneer een patiënt overlijdt op de IC.
  • Hebben we onderwijsmaterialen ontwikkeld voor verpleegkundigen in opleiding, met onder andere filmpjes waarin nabestaanden hun ervaringen delen.
  • Verspreiden we de toolbox en het rapport, inclusief de lessen die wij hebben geleerd over de toepassing.

 

Vlog

Meer weten? Dit project en 9 andere projecten gaan aan de slag met een toegankelijk overzicht van goed beschreven praktijkvoorbeelden in de verpleging en verzorging. In een vlogreeks stellen zij zichzelf voor.

> Bekijk de vlogreeks

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website