Projectomschrijving

De elementen van optimale communicatie bij ACP als onderdeel van essentiële palliatieve verpleegkundige zorg voor ouderen

Voor een goede dood is het voor ouderen belangrijk dat zij samen met hun naasten en zorgverleners de ruimte krijgen om met elkaar in gesprek gaan, om wensen uit te spreken en beslissingen weloverwogen zelf te nemen en vast te leggen. Dit proces wordt Advance Care Planning (ACP) genoemd.

Rol verpleegkundige beroepsgroep

De verpleegkundige beroepsgroep zou, als grootste beroepsgroep en als spin in het interprofessionele web, een meer centrale rol moeten spelen bij ACP. Echter blijkt uit onderzoek dat de verpleegkundige beroepsgroep onvoldoende is toegerust. We zien dat met name fundamentele kennis over welke elementen onderdeel zijn van optimale ACP-communicatie ontbreekt.

Doel: theoretisch raamwerk ontwikkelen en valideren

Dat is de reden dat we in dit projectvoorstel een theoretisch raamwerk willen ontwikkelen en valideren. Dit raamwerk zal inzicht geven in deze complexe dynamiek en geeft aanknopingspunten voor de verpleegkundige beroepsgroep om ACP-communicatievaardigheden te optimaliseren en te integreren in de dagelijkse praktijk en onderwijs.

Meer informatie

Uitgelicht

Verpleegkundige toptalenten starten eigen onderzoekslijnen

6 gepromoveerde verpleegkundigen hebben een persoonsgebonden subsidie ontvangen vanuit ons programma Verpleging en Verzorging om een eigen onderzoekslijn op te zetten die de perspectieven wetenschap, praktijk en onderwijs met elkaar verbindt. Deze onderzoekslijn is daar één van. 

> Bekijk de andere onderzoekslijnen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website