Tijdens de eerste fase van de pandemie ging 1 op de 5 mensen niet naar de dokter. Daarnaast hebben zorgverleners afspraken uitgesteld vanwege COVID-19. Of deze veranderde toegang tot zorg heeft geleid tot ernstigere vormen van hart- en vaatziekten en kanker is onduidelijk.
In dit project beantwoorden wij deze vragen:
Als antwoord op vraag 1 berekenen wij hoeveel mensen tijdens de pandemie de huisarts bezochten met klachten passend bij hart- en vaatziekten of kanker, vergeleken met jaren daarvoor. Voor vraag 2 kijken wij of er ernstigere diagnoses zijn vastgesteld dan voorheen, zoals uitgezaaide vormen van kanker. Voor vraag 3 onderzoeken wij met vragenlijsten hoe het aangepaste zorgaanbod, zoals videoconsulten, arts-patiënt gesprekken heeft beïnvloed.
De COVID-19-pandemie zette de acute, kritieke (urgente) en electieve (planbare) ziekenhuiszorg onder druk. Noodgedwongen werden (en worden nog steeds) behandelingen veranderd of uitgesteld zonder kennis over de gevolgen voor de lange termijn uitkomsten. Daarom financieren wij onderzoek naar de effecten van uitgestelde zorg.
Dit project brengt met behulp van uitkomstinformatie zorgmijding in de 1e lijn als gevolg van COVID-19 in kaart én de gevolgen daarvan voor zorg in de 2e lijn. Met uitkomstinformatie kunnen zorgprofessionals beter samen beslissen met de patiënt en leren en verbeteren voor de toekomst. Daarom stimuleren we onderzoek naar uitkomstinformatie.