Projectomschrijving

Tijdens de eerste fase van de pandemie ging 1 op de 5 mensen niet naar de dokter. Daarnaast hebben zorgverleners afspraken uitgesteld vanwege COVID-19. Of deze veranderde toegang tot zorg heeft geleid tot ernstigere vormen van hart- en vaatziekten en kanker is onduidelijk.

Doel

In dit project beantwoorden wij deze vragen:

  1. In welke mate en door wie is er minder zorg ontvangen?
  2. Wat zijn de effecten hiervan op de ernst van hart- en vaatziekten en kanker?
  3. In hoeverre zijn door het aangepaste zorgaanbod de gesprekken tussen arts en patiënt veranderd?

Werkwijze

Als antwoord op vraag 1 berekenen wij hoeveel mensen tijdens de pandemie de huisarts bezochten met klachten passend bij hart- en vaatziekten of kanker, vergeleken met jaren daarvoor. Voor vraag 2 kijken wij of er ernstigere diagnoses zijn vastgesteld dan voorheen, zoals uitgezaaide vormen van kanker. Voor vraag 3 onderzoeken wij met vragenlijsten hoe het aangepaste zorgaanbod, zoals videoconsulten, arts-patiënt gesprekken heeft beïnvloed.

Blog

In deze blog vertellen projectleiders Charles Helsper (arts-epidemioloog), Silvan Licher (arts-epidemioloog) en Evelien de Schepper (huisarts-epidemioloog) waar hun onderzoek precies over gaat en waarom dat belangrijk is.

> Lees de blog

Onderzoek naar de impact van uitgestelde zorg

De COVID-19-pandemie zette de acute, kritieke (urgente) en electieve (planbare) ziekenhuiszorg onder druk. Noodgedwongen werden (en worden nog steeds) behandelingen veranderd of uitgesteld zonder kennis over de gevolgen voor de lange termijn uitkomsten. Daarom financieren wij onderzoek naar de effecten van uitgestelde zorg.

> Lees meer over de impact van uitgestelde zorg

Uitkomstgerichte zorg

Dit project brengt met behulp van uitkomstinformatie zorgmijding in de 1e lijn als gevolg van COVID-19 in kaart én de gevolgen daarvan voor zorg in de 2e lijn. Met uitkomstinformatie kunnen zorgprofessionals beter samen beslissen met de patiënt en leren en verbeteren voor de toekomst. Daarom stimuleren we onderzoek naar uitkomstinformatie.

> Thema uitkomstgerichte zorg

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website