De COVID-19-pandemie heeft grote impact gehad op de geleverde zorg in ziekenhuizen. Zo moest reguliere zorg plaatsmaken voor zorg voor COVID-19-patiënten. Het is niet bekend in welke mate operaties of interventies zijn aangepast of uitgesteld ten tijde van de coronapandemie en welke gevolgen dit heeft gehad voor patiënten die een operatie of interventie moesten ondergaan.
Het doel van dit project, is het vaststellen van de gevolgen van de coronapandemie voor patiënten met COVID-19 en voor patiënten zonder COVID-19, die gedurende deze periode een operatie of interventie nodig hadden.
Binnen het COVID-Surg-III-project brengen we de volgende bestaande, grote registraties bij elkaar:
Enerzijds analyseren we wat de gevolgen waren voor patiënten die geopereerd zijn of een interventie hebben ondergaan terwijl zij besmet waren met het coronavirus. Anderzijds evalueren we in welke mate de behandeling van patiënten zonder coronabesmetting gedurende de coronacrisis is veranderd of uitgesteld, hoe deze beslissing werd gemaakt en hoe patiënten deze periode hebben ervaren. Tot slot vragen we uit hoe zorgverleners terugkijken op de geleverde zorg en hoe dit in de toekomst mogelijk beter kan.
De kennis die we met het uitvoeren van deze onderzoeken vergaren, kan in de toekomst gebruikt worden tijdens eventuele toekomstige pandemieën of periodes van zorgschaarste, bijvoorbeeld door de toenemende vergrijzing.
Met uitkomstinformatie kunnen zorgprofessionals beter samen beslissen met de patiënt, en leren en verbeteren voor de toekomst. Daarom financieren we onderzoek naar 3 kennishiaten rondom de gevolgen van COVID-19 voor patiënten die geen COVID-19 hebben (non-COVID-19-patiënten). Dit project is daar één van.
De COVID-19-pandemie zette de acute, kritieke (urgente) en electieve (planbare) ziekenhuiszorg onder druk. Noodgedwongen werden (en worden nog steeds) behandelingen veranderd of uitgesteld zonder kennis over de gevolgen voor de lange termijn uitkomsten. Daarom financieren wij onderzoek naar de effecten van uitgestelde zorg.