Projectomschrijving

In de afgelopen 5 jaar steeg het aantal soa-consulten door huisartsen en GGD samen met 18% naar bijna een half miljoen per jaar. Een knelpunt in de bestrijding van soa’s is dat patiënten snel financiële, sociale of logistieke drempels ervaren die de toegang tot zorg belemmeren.

Doel

In het project Zinnige InfectieZorg (ZIZ) combineren we e-health, snelle diagnostiek en slim datamanagement om deze drempels te verlagen.

E-health en snelle diagnostiek

Na een discreet online consult bezoekt de patiënt een integrated practice unit (IPU). Door snelle decentrale diagnostiek kan de patiënt in één IPU-bezoek direct het hele zorgpad doorlopen. Hiermee verkorten we de tijd tot behandeling van 2-5 dagen tot minder dan een uur. Ook kunnen zorgverleners op deze manier zorguitkomsten direct uitvragen en koppelen aan de rest van de data.

Kostenbesparing

In het project ZIZ werken we met zorgverzekeraar CZ aan een nieuw zorgcontract. Aangevuld met kostenbesparingen door onze integrale benadering kunnen we zo de soa-zorgkosten voor de patiënt verlagen met 60%.

Beschikking NZa

De NZa heeft in juli 2022 een beschikking afgegeven voor een experimentele zorgprestatie binnen de Beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten. Het project krijgt daarmee de mogelijkheid om maximaal 3 jaar te experimenteren met de innovatieve zorgprestatie.

Film over resultaten ZIZ

Film over opzet ZIZ

Podcast

Meer informatie

Onderzoek naar uitkomstgericht organiseren en betalen

Hoe kom je tot samenwerkingsvormen en contractafspraken die het best passen bij de wensen en behoeftes van de patiënt? Om dit te onderzoeken, vergelijken en evalueren 6 projecten verschillende initiatieven van uitkomstgericht organiseren en betalen in de medisch-specialistische zorg.

> Bekijk de andere projecten

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website