Projectomschrijving

Zelfredzaamheid vergroten en kwaliteit verpleeghuiszorg verbeteren

Het behoud van zelfredzaamheid van bewoners en het verbeteren van kwaliteit van verpleeghuiszorg zijn de speerpunten van de onderzoekslijn ‘Nurses on the Move’. Vanuit de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg hebben wetenschappers, docenten, verpleegkundigen en andere zorgverleners samengewerkt aan verschillende projecten met diverse resultaten.

  • Te eerste is een aanpak ontwikkeld om zelfredzaamheid van bewoners te vergroten (DAIly NURSE) die vervolgens succesvol is toegepast (ontbijtmoment) in het verpleeghuis.
  • Ten tweede is een methode ontwikkeld (TIP Toolbox) die verpleegkundigen en andere medewerkers kan helpen om nieuwe kennis toe te passen in het verpleeghuis. Ten slotte is onderzoek gedaan naar de relatie tussen expertise en kwaliteit van verpleeghuiszorg, waaruit onder andere naar voren komt dat het aantal medewerkers geen indicator is voor goede verpleeghuiszorg.

Meer informatie

 

Publicaties

TIP-toolbox

Nienke Kuk is gepromoveerd! Haar onderzoek 'Moving forward in nursing home practice: Supporting nursing staff in implementing innovations' heeft o.a. geresulteerd in de TIP-toolbox. Deze is ontwikkeld om ondersteuning te bieden bij het implementeren van beweeginnovatie in verpleeghuizen.

Minder strikt in de regels

Interview met hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers in het V&VN magazine (juni 2015) over zijn onderzoek naar verbetermogelijkheden van de zorg aan ouderen in verpleeghuizen. Zijn onderzoekslijn Nurses on the move wordt mede gefinancierd vanuit het ZonMw-programma Tussen Weten en Doen.

Op de kaart gezet

Kennis uit ZonMw-projecten blijft niet op de plank liggen. In de digitale publicatie ‘Op de kaart gezet’ geeft ZonMw een overzicht van 12 succesvolle projecten. Steeds 1 voorbeeld per provincie. Voor de provincie Limburg is dat 'Nurses on the move'.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website