Erica Witkamp

Lector en senior onderzoeker

Hogeschool Rotterdam Kenniscentrum Zorginnovatie | Erasmus MC, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg

Telefoon: +31 (0)6 17 76 68 39
E-mail: f.e.witkamp@hr.nl

Volg Erica op Twitter (@ericawitkamp).

Profiel

Erica Witkamp is verpleegkundige (niet-praktiserend) en heeft diverse functies bekleed in zorg, management, onderzoek en onderwijs. Ze is in het Erasmus MC gepromoveerd op onderzoek naar de kwaliteit van sterven in het ziekenhuis. Sinds september 2014 werkt ze bij Hogeschool Rotterdam en bij het Erasmus MC. In 2019 is ze benoemd tot Lector Zorg om Naasten en het is haar ambitie om de samenwerking met en de ondersteuning van naasten van patiënten met ernstige en/of chronische aandoeningen te verbeteren.

Focus op familiegerichte zorg

Deze functie combineert ze met onderwijstaken bij de opleiding Verpleegkunde en met activiteiten als senior onderzoeker in het Erasmus MC. Met haar focus op familiegerichte zorg begeleidt ze in het Erasmus MC promovendi in, respectievelijk, een NWO-onderzoek naar zelfmanagementsupport van mensen met vergevorderde kanker en hun naasten en in een internationaal (Horizon2020) onderzoek naar een ondersteuningsinterventie voor patiënten met kanker en hun naaste. Bij Hogeschool Rotterdam leidt ze o.a. het ZonMw Palliantie-project InCaSu@home, waarin wijkverpleegkundigen (leren) werken met een nieuwe tool om ondersteuningsbehoeften van naasten te inventariseren en te bespreken.

Daarnaast is ze projectleider van 'de Dooie Hoek', een onderzoek wat in 2019 op Lowlands Festival werd uitgevoerd, met een groep van 14 onderzoekers van Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam.

De Dooie Hoek: Grafkist populair tijdens onderzoek Hogeschool Rotterdam op Lowlands

Onderzoek en onderwijsontwikkeling

Tevens verricht ze ook zelf onderzoek, zoals naar verpleegkundige verslaglegging van zelfmanagement ondersteuning (ZM-Doc), naar de impact van palliatieve zorgverlening op studenten (het Raakt je) en naar de kwaliteit (lees: de resultaten) van het onderwijs bij de opleiding Verpleegkunde (studiesucces). In het onderwijs is ze betrokken bij de ontwikkeling en verzorging van onderwijs in palliatieve zorg, EBP en klinisch redeneren en als lid van de curriculumraad van de Hbo-v. Daarnaast is ze voorzitter van de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg in Rotterdam.

Meer informatie

Erica Witkamp - Winnares docentonderzoeker van het jaar 2019

Erica is betrokken bij de volgende ZonMw-projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website