Projectomschrijving

Effect van houdingsadvies

Bij patiënten met een netvliesloslating is zicht na een operatie het beste als de gele vlek (de macula) niet bij de netvliesloslating is betrokken. Om de toename van netvliesloslating te remmen, worden patiënten in afwachting van hun operatie bedrust en houdingsadvies voorgeschreven. Echter zijn hiervoor nog geen concrete bewijzen dat dit ook echt effectief is.

Met de nauwkeurige meetmethode van een wijdhoek OCT op de verpleegafdeling, is er bij 198 patiënten op een veilige manier aangetoond dat netvliesloslating nauwelijks toeneemt tijdens bedrust. Dit gebeurt wel tijdens korte periodes van onderbreking, zoals bij het eten en/of toiletbezoek. Een numeriek computermodel suggereerde dat de combinatie van hoofdbewegingen met oogbewegingen leidt tot toename van netvliesloslating.  Middels een bewegingsmetertje op het hoofd van 16 patiënten bleek verder dat hoofdbewegingen voor een grotere toename van netvliesloslating zorgde dan houdingsafwijking. Daarnaast is er in een onderzoek van 50 patiënten gevonden dat meer dan 40 mm2 subretinaal vocht op de echo voortgang netvliesloslating voorspelt.

Samenvattend is er tijdens deze studie bewezen dat bedrust en houding in afwachting van een spoedige operatie effectief zijn, dit komt vooral door het beperken van hoofdbewegingen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website