Projectomschrijving

Technieken voor hoornvliestransplantatie hebben de laatste decennia een vlucht genomen. Voorheen bereikten hoornvliestransplantaties een zeer goede overleving. Echter omdat het oppervlak geen goede bolvorm had, kon het hoornvlies zijn belangrijkste taak als sterk brekende lens niet goed uitvoeren. Voor veel patiënten was de enige optie om het zicht te verbeteren een sterke brilcorrectie of een harde contactlens.

Doel

Er zijn voor twee vrij frequent voorkomende aandoeningen nieuwe technieken geïntroduceerd die de kwaliteit van zien na de operatie aanzienlijk kunnen verbeteren. In dit project worden voor beide aandoeningen twee operatietechnieken met elkaar vergeleken.

  • Voor de aandoening Fuchs endotheeldystrofie gaat het om de achterste lamellaire donor techniek met- en zonder laagje ‘stroma’.
  • Voor keratoconus worden vergeleken een handmatige- en met laser vervaardigde ‘paddenstoel’ vorm van de donor.

Wegens technische en veiligheidsredenen bleken bovengenoemde onderzoeken niet uitvoerbaar te zijn binnen de gestelde termijn. Derhalve is besloten het onderzoek toe te spitsen op verdieping en verbreding van analyse van de bestaande operatietechnieken voor Fuchs endotheel dystrofie. Derhalve zullen de resultaten van technieken die door de jaren heen in het Oogziekenhuis Rotterdam zijn gebruikt worden geanalyseerd.


 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website