Projectomschrijving

Het gebruik van video-opnames tijdens acute zorg om zo te kunnen reflecteren op het handelen van zorgverleners kan de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg ten goede komen.

Nabespreking reanimatie van pasgeborenen

Op de afdeling neonatologie van het LUMC worden tijdens reanimatie van pasgeborenen videobeelden en metingen van vitale lichaamsfuncties opgenomen. Aan de hand van deze opnames worden de technische vaardigheden bij de reanimatie wekelijks nabesproken. Dit bleek succesvol.

Doel

Daarom is besloten om deze videoreflectie te gaan uitbreiden naar het evalueren van niet-technische vaardigheden. Tijdens de implementatie van deze uitbreiding zullen de randvoorwaarden en succesfactoren van videoreflectie worden onderzocht en hoe er in een veilige omgeving van het dagelijks handelen geleerd kan worden.

Handreiking

De resultaten zullen worden verwerkt in een handreiking voor implementatie van videoreflectie om hiermee deze implementatie op andere afdelingen te vereenvoudigen.

Leren van wat goed gaat

Hoe werken de principes van Safety-II in de dagelijkse praktijk van Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken? En leiden ze tot meer patiëntveiligheid? We financieren 11 projecten die hier onderzoek naar doen. Dit project is daar één van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website