Mobiele menu

SAFE-TRANSFER NICU

Projectomschrijving

Jaarlijks worden er circa 400 kinderen van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht overgeplaatst naar een tweedelijns ziekenhuis zodra deze kinderen geen intensieve zorg meer nodig hebben. Door een landelijk tekort aan neonatologie-verpleegkundigen is het aantal NICU-bedden schaars en de druk op NICU-bedden groot. Tijdige overplaatsing is daarom van groot belang.

Complex proces

De overplaatsing van deze kwetsbare kinderen naar een tweedelijns ziekenhuis is een complex proces waarbij in een kort tijdsbestek vele handelingen dienen te worden verricht en meerdere zorgverleners betrokken zijn. Zorgvuldigheid, veiligheid en patiënttevredenheid staan onder spanning door hoge tijds- en werkdruk.

Doel

Het actieonderzoek ‘safe transfer NICU’ heeft als doel te onderzoeken welke aspecten essentieel zijn voor een veilige, tijdige overplaatsing en hoe deze aspecten geborgd kunnen worden in een proactieve, wendbare en lerende organisatie.

Verslagen


Eindverslag

Het overplaatsen van pasgeboren kinderen van een neonatale intensive care (NICU) naar een regionaal ziekenhuis is complex proces en vindt plaats onder hoge tijds- en werkdruk. Met het actieonderzoek “safe transfer NICU” hebben wij gewerkt aan en geleerd van veilige(re) overplaatsingen. De resultaten tonen aan dat een veilige overplaatsing meestal gerealiseerd wordt (gem. 8,2; schaal 1-10). De ervaren veiligheid verschilt niet tussen de verschillende betrokkenen (ouders, zorgverleners NICU/regionaal/ambulance). Veiligheid vergrotende factoren zijn: Eenduidige overplaatsingscriteria.
- Tijdige voorbereiding op de overplaatsing.
- Tijdige en herhaaldelijke voorlichting van ouders.
- Ouders actief betrekken bij de overdracht.
- Het vragen naar en acteren op zorgen van ouders/zorgverleners.
Het samenbrengen van actoren en samen reflecteren leidde tot gedragen acties die in korte tijd zijn uitgevoerd. Focussen op leren van dat wat goed gaat geeft nieuwe inzichten en vergroot de betrokkenheid.

Jaarlijks worden er circa 400 kinderen van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht overgeplaatst naar een tweedelijns ziekenhuis zodra deze kinderen geen intensieve zorg meer nodig hebben. Door een landelijk tekort aan neonatologie-verpleegkundigen is het aantal NICU-bedden schaars en de druk op NICU-bedden groot. Tijdige overplaatsing is daarom van groot belang. De overplaatsing van deze kwetsbare kinderen naar een tweedelijns ziekenhuis is een complex proces waarbij in een kort tijdsbestek vele handelingen dienen te worden verricht en meerdere zorgverleners betrokken zijn. Zorgvuldigheid, veiligheid en patiënttevredenheid staan onder spanning door hoge tijds- en werkdruk. Het actieonderzoek “safe transfer NICU” heeft als doel te onderzoeken welke aspecten essentieel zijn voor een veilige, tijdige overplaatsing en hoe deze aspecten geborgd kunnen worden in een proactieve, wendbare en lerende organisatie.

Samenvatting van de aanvraag

Jaarlijks worden er circa 400 kinderen van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht overgeplaatst naar een tweedelijns ziekenhuis zodra deze kinderen geen intensieve zorg meer nodig hebben. Door een landelijk tekort aan neonatologie-verpleegkundigen is het aantal IC-bedden gereduceerd en is de druk op IC-bedden groot. Tijdige en gestroomlijnde overplaatsing van kinderen die geen IC-zorg meer nodig hebben is daarom van groot belang. Zó blijft het mogelijk zorg te bieden aan kinderen die op dat moment wel intensieve zorg nodig hebben. Dit is een actueel probleem op elke IC in Nederland. De overplaatsing van deze kwetsbare kinderen naar een tweedelijns ziekenhuis is een complex proces waarbij in een kort tijdsbestek vele handelingen dienen te worden verricht en meerdere stakeholders betrokken zijn. Deze aspecten maken dat het borgen van kwaliteit en veiligheid belangrijk én tegelijkertijd lastig is. Zorgvuldigheid, veiligheid en patiënttevredenheid staan onder spanning door hoge tijds- en werkdruk. Schaarste en onverwachte opnames maken dat de belangen van een individueel kind (en diens ouders) afgewogen moeten worden tegen de belangen van andere kinderen te midden van een complex zorgproces. Ondanks dit spanningsveld verloopt de overplaatsing vanuit het perspectief van de professionals in de meeste gevallen goed. Op basis van incidentmeldingen en patiëntenquêtes kan echter geconstateerd worden dat de veiligheid niet altijd voldoende geborgd is. Voorbeelden hiervan zijn incidenten waarbij niet tijdig de juiste behandeling geboden werd als gevolg van onvoldoende afstemming, zoals onjuiste overdracht van medicatievoorschriften of noodzaak tot isolatieverpleging. Ook is het voorgekomen dat niet tijdig gehandeld werd op kritische diagnostische uitslagen die pas na overplaatsing bekend werden. Regelmatig geven ouders aan dat zij de overplaatsing als stressvol en onveilig hebben ervaren. Bovenstaande maakt dat wij een actieonderzoek voorstellen naar de veiligheidsaspecten rondom overplaatsingen vanuit de NICU naar de tweedelijn post-IC/high care (HC)-afdeling. Dit onderzoek heeft als doel te onderzoeken welke aspecten essentieel zijn voor een veilige, maar ook tijdige overplaatsing en hoe deze aspecten geborgd kunnen worden in een proactieve, wendbare en lerende organisatie. Ouders en partnerziekenhuizen zullen actief aan het onderzoek deelnemen. De resultaten zijn ook toepasbaar voor andere IC-afdelingen, zowel binnen de pediatrie als de volwassen geneeskunde.

Kenmerken

Projectnummer:
10130022010008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. K.A. de Bijl
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Afbeelding

Leren van wat goed gaat

Hoe werken de principes van Safety-II in de dagelijkse praktijk van Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken? En leiden ze tot meer patiëntveiligheid? We financieren verschillende projecten die hier onderzoek naar doen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.