Verslagen

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Tijdens een succesvol diagnostisch proces wordt er veel geleund op klinische gegeven, patiëntpresentatie en testresultaten, maar vooral op de individuele vakman of -vrouw. Hierbij wordt een beroep gedaan op de cognitieve vermogens, kennis en ervaring van specialisten. De arts maakt bewuste overwegingen, maar ook impliciete aannames en interpretaties op basis van bijvoorbeeld ervaring en patroonherkenning (onderbuikgevoel). Hoe een arts anticipeert op het socio-technische systeem ten behoeve van het stellen van een tijdige en juiste diagnose is echter onbekend terrein.

 

Welke factoren faciliteren een correcte en tijdige diagnose?

Dit onderzoeken wij door middel van actieonderzoek bestaande uit 3 cycli van observaties, leren en verbeteren van het diagnostisch proces. Het Safer Dx Framework van Singh & Sittig wordt als basis van het onderzoek genomen. Hieruit worden factoren gedestilleerd die (verwacht) van invloed zijn op een succesvolle diagnose, gebaseerd op 1) de socio-technische structuur van het system 2) het gedistribueerde diagnostisch proces en 3) de uitkomsten van het diagnostisch proces. Tijdens elke cyclus wordt een tijdlijn gemaakt waarbij de patient-as-imagined vs. patient-as-presented uitgezet wordt. Bij patient-as-imagined gaat het om het mentale beeld van de arts, bij patient-as-presented gaat het om hoe de patiënt zich presenteerde en de bekende feitelijke informatie op dat moment.

 

In reflectiebijeenkomsten met stakeholders worden de kritische succesfactoren op basis van deze tijdlijn voor een succesvolle diagnose vastgesteld. Na de reflectie worden verbeteren doorgevoerd en wordt het effect in de volgende cyclus gemeten, tevens worden nieuwe paramaters op basis van het Safer Dx framework (of andere onvoorziene factoren) gekozen. Hierbij worden in 3 cycli succesfactoren voor het stellen van de juiste diagnoses geïdentificeerd, direct geïmplementeerd en geëvalueerd, mede door middel van reflectie van de individuele zorgverleners.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website