Mobiele menu

Geslaagd ontslag. Actieonderzoek naar tijdige, correcte, compacte en complete ontslagberichten bij de overdracht van patiënten uit het ziekenhuis naar elders.

Projectomschrijving

Bij ontslag van patiënten uit het ziekenhuis naar huis hoort direct een bericht met de belangrijkste feiten over de zorg van de patiënt mee te gaan naar de volgende verantwoordelijke zorgverlener. Dat gaat niet altijd goed.

Doel

Omdat zo’n ontslagbericht essentieel is voor goede en veilige patiëntenzorg werkten we in het Safety-II project 'Geslaagd Ontslag' aan verbeteren van dit zorgproces.

Werkwijze

Dat deden we door te kijken op afdelingen waar ontslagberichten wel op tijd en met de juiste informatie terechtkomen bij de zorgverlener die de zorg voor de patiënt overneemt. We observeerden in de praktijk en interviewden professionals en patiënten om de complexiteit van het ontslagproces in kaart te brengen en daarin ‘best practices’ te identificeren (FRAM analyse). Vervolgens onderzochten we de werkingsmechanismen achter deze best practices (realist analyse).

Resultaten

We vonden dat de best practicus werkten door:

  1. zorgprofessionals met elkaar te verbinden
  2. zorgprofessionals voor te bereiden op stappen later in het ontslagproces
  3. zorgprofessionals te ontlasten in de hoeveelheid informatie die ze moeten onthouden

Met deze werkingsmechanismen denken we in een vervolgstudie het ontslagproces te kunnen verbeteren op de afdelingen in het ziekenhuis waar nog ruimte is voor verbetering.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Ontslag uit het ziekenhuis is risicovol voor patiënten. Want ondanks nationale medische en verpleegkundige richtlijnen, kenmerkt het ontslagproces zich door discontinuïteit, fragmentatie en complexiteit in verband met de betrokkenheid van veel verschillende zorgverleners en technologieën. Hierdoor ontvangen huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en instellingen die de zorg overnemen na ziekenhuisopname niet altijd volledige en correcte schriftelijke ontslaginformatie over bijv. medicatiegebruik, diagnostische uitslagen en medisch en verpleegkundig vervolgbeleid binnen een acceptabel tijdbestek, waardoor de kwaliteit van zorg voor de patiënt in gevaar kan komen. In dit actieonderzoek bestuderen we dit complexe ketenproces vanuit een Safety II perspectief middels observaties met tracers, dossierstudie en interviews met patiënten en zorgprofessionals, zowel uit het ziekenhuis als van ontvangende partijen, te weten huisartspraktijken, verpleeghuizen en thuiszorg. In het eerste deel van het onderzoek willen we ontdekken welke variaties er in de dagelijkse praktijk van schriftelijke ontslagcommunicatie zijn, en welke elementen zorgprofessionals helpen om tijdige, correcte, compacte en complete ontslagberichten te realiseren bij de overdracht van patiënten vanuit het ziekenhuis naar elders. Het onderzoek wordt in het UMC Utrecht uitgevoerd, op afdelingen die beter presteren op het versturen van ontslagberichten t.o.v. andere afdelingen. Met lessen uit deze ‘good practices’ zal het projectteam in het tweede deel van het onderzoek samen met de werkvloer interventies, die goede praktijk van ontslagberichten versterken, kort-cyclisch testen en evalueren. Naast deze praktijkgerichte acties zullen we ook theorie-gedreven analyseren ‘voor wie, onder welke omstandigheden en waarom’ het werk leidt tot een tijdig, correct, compact en compleet ontslagbericht. Hiermee verwachten we wetenschappelijke kennis te genereren die algemeen toepasbaar is ten behoeve van ‘geslaagd ontslag’.

Kenmerken

Projectnummer:
10130022010006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. L Schoonhoven
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Afbeelding

Leren van wat goed gaat

Hoe werken de principes van Safety-II in de dagelijkse praktijk van Nederlandse ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken? En leiden ze tot meer patiëntveiligheid? We financieren verschillende projecten die hier onderzoek naar doen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.