Mobiele menu

Gereedschapskist Aan de slag in de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking - WF

Projectomschrijving

Voor mensen met een verstandelijke beperking (VB) moet er goede palliatieve zorg zijn. Deze groep is extra kwetsbaar vanwege hun geringe mogelijkheden voor regie over hun leven.

Doel

Het doel is het toepassen van de Gereedschapskist, een verzameling instrumenten om de palliatieve zorg voor mensen met een VB te verbeteren.

Aanpak/werkwijze

Eerst voert de organisatie LeekerweideGroep een zelfevaluatie uit waarmee ze het palliatieve zorgbeleid op organisatieniveau in kaart brengen. Daarna implementeert de organisatie 1 of meerdere instrumenten uit de Gereedschapskist.

Samenwerkingspartners

We werken samen met de zorgorganisatie LeekerweideGroep.

Verwachte resultaten

De gekozen instrumenten moeten er voor zorgen dat cliënten een betere kwaliteit van hun laatste levensfase ervaren, de begeleiding zich ondersteund voelt én ook de familie en naasten zich betrokken en ondersteund voelen. LeekerweideGroep wil palliatieve zorg op maat geven aan cliënten en wil na de projectperiode de instrumenten breed uitrollen in de organisatie.

ZonMw en verstandelijke beperking

Dit project ontving financiering uit ons programma Palliantie. Met het programma zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Zodat zij zorg en ondersteuning ontvangen die aansluit op hun wensen en behoeften. Bij mensen met een verstandelijke beperking in de palliatieve fase is dat soms een extra uitdaging. Daarom investeren we in onderzoek naar ondersteuning bij praten over wensen en behoeften en samen beslissen met deze doelgroep. Lees meer over palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In ons project wordt een zogenaamde Gereedschapskist geïmplementeerd en geëvalueerd waarzorgorganisaties hun palliatieve zorgbeleid mee kunnen ontwikkelen en instrumenten uit kunnengebruiken die aansluiten bij hun behoeften. Wat houdt de Gereedschapskist in? De Gereedschapskist bestaat uit zeven instrumenten (werkwijzen, tools of methoden) die al eerder van waarde bleken in de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: 1.Zelfevaluatie palliatieve zorg (IKNL/Fibula), waarmee het palliatieve zorgbeleid oporganisatieniveau in kaart wordt gebracht. De Zelfevaluatie geeft het management, de teams enzorgprofessionals inzicht in welke essenties van het Kwaliteitskader palliatieve zorg verbeterdzouden kunnen worden. Het is geen interventie maar helpt de zorgorganisatie(s) met hetvormgeven van het beleid op organisatieniveau. 2.Wat wil ik? Als ik niet meer beter word … (Nivel), een werkboek voor cliënten om wensen enbehoeften duidelijk te maken. 3.Handreiking Besluitvorming over verhuizingen & medische interventies (Nivel), een methodiek voorzorgprofessionals en naasten om weloverwogen beslissingen te nemen. 4.Zorgen tot de laatste dag. Verhalen en adviezen voor zorgprofessionals over de palliatieve zorgvoor mensen met een verstandelijke beperking (Nivel), een boekje voor zorgprofessionals omkennis te maken met palliatieve zorg. Het boekje bevat met casuïstiek, reflectievragen, tips endoorverwijzingen. 5.Inspiratiecyclus STEM (Stichting STEM) ondersteunt zorgprofessionals om met zorgvragers incontact te zijn over hun (naderende) levenseinde. 6.Signalering (IKNL), ondersteunt zorgprofessionals bij het in kaart brengen van problemen van decliënt om zo de juiste zorg te bieden. 7.Zorgconsulent palliatieve zorg (HAN). Deze zorgconsulenten zijn deels werkzaam in de uitvoerendezorgverlening op hun eigen werkplek en worden vrijgemaakt voor taken binnen hun functie als zorgconsulent zoals ondersteuning van teams. Met de instrumenten in de Gereedschapskist gaat een zorgorganisatie het palliatieve zorgbeleid ontwikkelen en implementeren, waarbij aangesloten wordt bij het Kwaliteitskader palliatieve zorg.

Kenmerken

Projectnummer:
844001934
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P. Appeldoorn
Verantwoordelijke organisatie:
Zorgoptimalisatie Noord-Holland (ZONH)