Projectomschrijving

Spreken over levenseinde wordt vaak vermeden

Uiteindelijk zal iedereen overlijden. Spreken over het einde van je leven en jouw individuele grenzen van een medische behandeling is echter lastig en wordt vaak vermeden. Eigenlijk zou het net zo gangbaar moeten zijn als spreken over de rest van het behandeltraject. Het gevolg hiervan is dat patiënten vaak te laat, op het verkeerde moment, door de verkeerde persoon over dit moeilijke en emotionele onderwerp worden voorgelicht. Hierdoor ontstaat veel stress, onbegrip en worden behandelingen gestart die iemand eigenlijk niet meer gewild zou hebben.

Behandelwensen en -grenzen bespreekbaar maken

We willen zorgen dat behandelwensen en -grenzen vaker en beter besproken worden. Dit doen we door artsen meer achtergrondkennis en gespreksvaardigheidstraining te bieden over dit moeilijke onderwerp. En tevens door de voorkennis en voorbereiding van patiënten te verbeteren met een informatiefolder en een keuzehulp.

Door het in een rustige setting op de polikliniek standaard te bespreken, zal het een normaler onderdeel van een behandeltraject vormen. Hierdoor kunnen patiënten een betere afweging maken wat zij wenselijk en zinvol vinden. Het zal minder vaak nodig zijn patiënten compleet te overvallen met deze vraag hetgeen zal leiden tot verstandigere keuzes, minder spanning en wellicht afname van zinloze behandeling.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website