Projectomschrijving

Naast permanente rimpelvullers blijken ook semipermanente vullers na verloop van tijd complicaties te kunnen geven bij patiënten. Voorbeelden hiervan zijn het optreden van late ontstekingsreacties en knobbels. Semipermanente vullers zijn bedoeld om langere tijd aanwezig te blijven om uiteindelijk te worden afgebroken. De relatie tussen producteigenschappen en optredende bijwerkingen is nog grotendeels onbekend. Het RIVM gaat hier in samenwerking met de Universiteit van Maastricht onderzoek naar doen. 

Werkwijze

In het project wordt fysisch-chemische karakterisering van rimpelvullers gecombineerd met gegevens van patiënten met complicaties, alsmede met biologisch onderzoek naar effecten van rimpelvullers op bepaalde cellen van het afweersysteem. Daarbij wordt tevens onderzocht wat de rol is van afbraakproducten van de rimpelvullers. 

Doel

De doelstelling van het project is de verdere ontwikkeling van testmethoden die informatie kunnen geven over de mogelijke kwaliteit en veiligheid van rimpelvullers.

Interview: Op weg naar een test om bijwerkingen te voorspellen

Steeds meer mensen laten de rimpels in hun gezicht opvullen. Soms ontstaan daardoor klachten als roodheid, zwelling en verharding van de huid. Het Vumc en het RIVM hebben de producten en het ontstaan van deze klachten onderzocht.

Toxicologisch patholoog Wim de Jong:

'Hyaluron is een lichaamseigen stof en op zichzelf niet schadelijk. Maar na bewerking als rimpelvuller en toegediend in grotere hoeveelheden beschouwt het lichaam de ingebrachte stof als een implantaat en elk implantaat roept een immuunrespons op. De heftigheid van de reactie bepaalt of er sprake is van een bijwerking of niet.’

> lees het volledige interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website