Projectomschrijving

Effectiviteit van training Samen Beslissen voor artsen

Samen beslissen leidt tot betere zorg. Uit onderzoek blijkt dat ouderen, hun naasten en de artsen het vaak lastig vinden om samen te beslissen over onderzoeken en behandelingen. Tegelijkertijd willen zowel ouderen, hun naasten als artsen dat er meer samen beslist wordt. In een eerder project is onderzocht wat ouderen, naasten en artsen nu precies moeilijk vinden bij samen beslissen. Om hen daarbij te helpen is een training voor artsen en een hulpmiddel voor ouderen en hun naasten gemaakt. Het huidig project onderzoekt of deze training en het hulpmiddel ervoor zorgt dat er vaker samen besloten wordt tussen ouderen, hun naasten en de arts. 

Vragenlijsten en video-opname om verschil voor en na training te onderzoeken

Het onderzoek wordt gehouden bij oudere patiënten op de poli geriatrie. Door vragenlijsten en een video-opname van het gesprek kunnen we meten hoe vaak er samen besloten wordt. Omdat we al een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd hebben, kunnen we goed kijken wat het verschil is voor en na het gebruik van de training en het hulpmiddel.

Interview

Projectleider Ruth Pel-Littel vertelt in een interview meer over haar onderzoek: ‘Ik had veel aandacht voor de inhoud van de training en folder, maar had net zoveel aandacht moeten besteden aan hoe de folder in de praktijk werd gebruikt. Dat doe ik nu in ons nieuwe project wel.’

> lees het interview

Promotie Ruth-Pel Littel


De promotie van Ruth-Pel Littel komt onder andere voort uit de onderzoekslijn Complex Care en de DICO-studie. Bekijk haar proefschrift op de website van de Universiteit van Amsterdam.
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website