Projectomschrijving

Complicaties na behandeling met rimpelvullers

Het gebruik van rimpelvullers in de cosmetische sector neemt de laatste jaren sterk toe. Helaas komen daarbij complicaties, die kunnen leiden tot ernstige misvorming, regelmatig voor. Het is tot dusver onbekend waarom de één wel en de ander geen complicatie ontwikkelt.

Doel

Met dit onderzoek willen we de rol van bacteriën en het individuele immuunprofiel van de patiënt bij het ontstaan van een complicatie na behandeling met een rimpelvuller vaststellen.

Werkwijze

Patiënten die een complicatie hebben ontwikkeld, worden vergeleken met personen die een ongecompliceerd verloop laten zien. Alle personen zijn tenminste 6 maanden voorafgaand aan de inclusie behandeld met rimpelvullers.

Verwachte opbrengst

Op basis van de resultaten kunnen we nagaan of screening of vroegtijdige antibiotische behandeling complicaties zouden kunnen tegengaan. Het onderzoek draagt bij aan het verhogen van kwaliteit en veiligheid van het gebruik van rimpelvullers in de cosmetische sector. 

Interview: Op weg naar een test om bijwerkingen te voorspellen

Net als eerder onderzoekers in Barcelona vonden de onderzoekers bij VUmc dat mensen met een bepaalde combinatie van HLA-eiwitten, die een rol spelen in het immuunsysteem, flink meer kans hebben op problemen door gebruik van fillers. Frank Niessen, plastisch chirurg onder meer bij VUmc:

'Je ziet deze klachten bij hen 10-15% vaker dan te verwachten is op basis van de verdeling van deze immuunaanleg in de bevolking

> lees het volledige interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website