Projectomschrijving

Goede nachtrust is ondersteunend in het proces van genezen. Verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol bij het adviseren en voorlichten over slapen, het signaleren van slaapproblemen, het inzetten van verpleegkundige interventies of het toe leiden naar andere zorg. Een actuele kwaliteitsstandaard voor de verpleegkundige beroepsgroep is nodig om invulling te geven aan evidence based practice.

Doel

Het ontwikkelen van de nieuwe kwaliteitsstandaard waarin aanbevelingen worden gegeven voor verpleegkundige zorg voor jeugdigen, volwassenen en ouderen op het gebied van slapen in allerlei settingen.

Resultaat

De kwaliteitsstandaard 'Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen' beschrijft de wetenschappelijke kennis die voor uiteenlopende slaapproblemen antwoord geeft op de uitgangsvragen, overwegingen vanuit de praktijk daarbij en aanbevelingen over hoe te handelen in de praktijk. De bijbehorende werkkaart volgt de stappen van het verpleegkundig proces.

Download

Meer informatie

Interview

Meer weten over het ontwikkelproces en de 5 vragen van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die deze kwaliteitsstandaard beantwoordt? Lees het interview met  Robbert Gobbens.

> Lees het interview

Blog

In het kader van de Internationale Dag van de Slaap vertelt Robbert Gobbens, voorzitter van de werkgroep én lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen, over het slaap-waakritme en de beïnvloedende factoren voor een gezonde slaap.

> Lees de blog

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website