Wat is de beste zorg voor een gezin met een ziek kind dat kinderverpleegkundige zorg nodig heeft in zijn eigen omgeving? Of dat nu op school is, thuis, in een kinderzorghuis of op het verpleegkundig kinderdagverblijf.
Zorg voor het ernstig zieke kind en gezin vindt steeds meer plaats in de thuisomgeving. Veel ernstig zieke kinderen die geen directe beschikbaarheid van een kinderarts nodig hebben, worden vanuit het ziekenhuis ontslagen. Deze terugkeer roept bij ouders vragen op over de verpleegkundige zorg thuis, op school en over de ontwikkeling en psychosociaal functioneren van het kind. In de praktijk zijn nog geen adequate antwoorden op deze vragen en staan vele knelpunten de kwaliteit van zorg in de weg.
De doelgroep van de kwaliteitsstandaard zijn kinderverpleegkundigen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, transferverpleegkundigen en wijkverpleegkundigen met expertise in de zorg voor zieke kinderen. Daarnaast is de kwaliteitsstandaard bedoeld voor andere professionals die te maken hebben met kinderverpleegkundige zorg in de eigen omgeving zoals kinderartsen, huisartsen, paramedici, gedragskundigen en professionals in het onderwijs.
De eerste verpleegkundige kwaliteitsstandaard beoogt (kinder-)verpleegkundigen te ondersteunen, en ouders en kinderen te informeren over wat zij mogen verwachten. De kwaliteitsstandaard beschrijft goede verpleegkundige zorg vanuit het perspectief van het zieke kind en het gezin. Bovendien is de standaard nuttig voor zorgaanbieders, zorgverzekeraars en overheid.
De kwaliteitsstandaard is ontwikkeld door Vilans en het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid (NCJ) in nauw en veelvuldig overleg met kinderverpleegkundigen, kinderartsen en ouders van kinderen die zorg in de eigen omgeving nodig hebben.