Projectomschrijving

Probleemstelling: veelvoorkomend medicatieontrouw

Medicatieontrouw komt veel voor. Patiënten starten een behandeling niet, maken ze niet af of gebruiken de medicatie niet volgens voorschrift. Dit kan leiden tot meer zorgkosten en minder gezondheid. Factoren die van invloed zijn, zijn bijvoorbeeld het niet gemotiveerd zijn van de patiënt, de mate waarin de patiënt meebeslist over de behandeling, het innameschema en bijwerkingen van de medicatie en de organisatie van de zorg. 

Doel: ontwikkeling kwaliteitsstandaard

Er is steeds meer bekend hoe zorgverleners medicatietrouw kunnen ondersteunen. Nederlandse verpleegkundigen doen al veel. Ze signaleren medicatieontrouw en begeleiden patiënten met medicatieontrouw. Toch zijn verbeteringen mogelijk. In dit project ontwikkelen we een kwaliteitsstandaard die verpleegkundigen en verzorgenden helpt bij het ondersteunen en bevorderen van medicatietrouw bij patiënten. 

De kwaliteitsstandaard zal aansluiten op de behoeften en knelpunten van verpleegkundigen, verzorgenden én van patiënten rondom medicatietrouw in de dagelijkse praktijk.

Ontwikkeling kwaliteitsstandaarden

Vanuit het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden financieren we de ontwikkeling én update van kwaliteitsstandaarden voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Dit project is daar één van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website