Projectomschrijving

Het overgangsproces van de kinder- naar volwassenenzorg heet transitie in de zorg. De transitie van de jongere verloopt vanwege allerlei redenen niet altijd even soepel.

Doel

Ons doel was om een werkgroep met experts te ondersteunen bij het onderwerp Organisatie van transitiezorg.

Werkwijze

We stelden  een uitgebreid advies (Kwaliteitsstandaard Jongeren in transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg) op over hoe transitiezorg het beste georganiseerd kan worden. De werkgroep bekeek of dit advies in de praktijk uitvoerbaar was en wat nodig was om dit te realiseren. Hiervoor is een communicatie- en implementatieplan opgesteld en ontwikkelden we enkele hulpmiddelen. In dit plan staan acties en wie deze uitvoert. Denk hierbij aan nieuwsberichten, presentaties en online publicaties. En ook welke mogelijkheden er zijn om de transitiezorg te bekostigen.

Resultaat

De ontwikkelde hulpmiddelen zijn een online toolkit (digitale ‘gereedschapskist’) voor zorgprofessionals zodat zij dit advies kunnen uitvoeren én een toolkit voor jongeren.

Interview met AnneLoes van Staa en Elise Wessels


Lid van JonPIT en geneeskundestudente Elise Wessels en transitiezorg lector AnneLoes van Staa vertellen in een interview hoe je dit aanpakt. Wessels vertelt daarin ook over haar eigen ervaringen.

> Lees het interview

Interview 'Praat niet over, maar met jongeren'


Projectleider Dunja Dreesens (Kennisinstituut Medisch Specialisten) en ervaringsdeskundige Lisa Verberg (jongerenpanel ZéP van FNO Zorg voor Kansen) vertellen in een interview meer over hun samenwerking in dit project.

> lees het interview

Downloads

Meer informatie

Ontwikkeling kwaliteitsinstrumenten

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening van kwaliteitsinstrumenten. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten. Dit project is daar één van.

> Lees meer over kwaliteitsinstrumenten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website