Projectomschrijving

Goede verpleeghuiszorg stelt de ‘cliënt centraal’. Maar wat merken cliënten en hun naasten er zelf van? En wat betekent het concreet voor het handelen van zorgverleners?

Doel

Binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg (AWO-L) wordt een lerend netwerk opgezet, waarin cliënten, naasten en zorgverleners gezamenlijk werken aan optimalisering van het leven en werken in het verpleeghuis.

Werkwijze

Door actieonderzoek en in co-creatie met partners uit onderzoek, onderwijs en praktijk wordt de multi-component aanpak ‘Ruimte voor Zorg’ ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Dit leidt tot:

  • indicatoren voor het inzichtelijk maken van hoe en in welke mate verpleeghuizen aan het leren en verbeteren zijn
  • een methode om het leren en verbeteren in verpleeghuizen te stimuleren vanuit de zorgrelatie (cliënt, naaste, zorgverlener)
  • inzicht in de toepasbaarheid en effecten van deze methode op de ervaren kwaliteit van zorg vanuit cliëntperspectief en op de kwaliteit van werk

Genomineerd voor ValueBased HealthCare Prize 2021!

Dit project is genomineerd voor de ValueBased HealthCare Prize 2021. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 19 mei 2021. Tot die tijd kan er op de genomineerden (en dus op dit project) worden gestemd. Dit project staat vermeld als nummer 3: Creating Value in Nursing Homes.

> lees meer over de genomieerden en het stemmen

Interview

Hoe stel je de cliënt centraal in de verpleeghuiszorg? In het interview met onderzoekers Ramona Backhaus en Johanna Rutten (Universiteit Maastricht) en hbo-verpleegkundige Melissa Bettink lees je 4 tips voor cliëntgericht leren en verbeteren.

> Lees het interview en bekijk de tips

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website