Projectomschrijving

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (afgekort als IBD) zijn chronische ontstekingsziekten van het maagdarmkanaal. Het ziekteverloop wordt gekenmerkt door opvlammingen en perioden van remissies (geen actieve ziekte). De zorg van IBD patiënten wordt gekenmerkt door een groot aantal keuzemomenten. Voorbeelden zijn:

  • wel of niet starten en stoppen van medicatie
  • wel of geen operatie
  • wel of niet deelnemen aan screeningsprogrammma’s voor bijvoorbeeld darmkanker, huidkanker, of osteoporose

Er is veel informatie te vinden over IBD, onder andere op internet. De patiënt is echter gebaat bij de informatie die de MDL-arts ook gebruikt in de dagelijkse praktijk om zo beter te kunnen deelnemen aan de besluitvorming op de polikliniek.

Doel

Daarom wordt in dit project een patiëntenversie van de richtlijn IBD ontwikkeld. Met de patiëntenversie in handen kan de IBD patiënt beter en makkelijker deelnemen aan de gesprekken met de zorgverlener en zo ook met de juiste kennis, achter de diverse beslissingen in het ziektebeloop staan.

MijnIBDcoach wint Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019

27 juni 2019
Na een spannende avond waar 3 genomineerden nog één keer hun onderzoek mochten presenteren aan een volle zaal, is MijnIBDcoach van de maag- darm- leverartsen uitgeroepen tot winnaar van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2019. 'We zijn ontzettend blij! Deze prijs is een erkenning voor het harde werk van ons hele onderzoeksteam', reageerde onderzoeker Marin de Jong. Het onderzoeksteam won een 3D-geprinte bokaal en een geldbedrag, te besteden aan vakgerelateerde activiteiten.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website