Projectomschrijving

Op de intensive care (IC)-afdeling zorgen IC-verpleegkundigen en intensivisten dagelijks voor patiënten met een levensbedreigende aandoening. IC-zorg is heel complexe zorg. Er spelen veel ‘moet alles wat (technisch) kan’-dilemma’s, emotionele druk als gevolg van patiënten- en naastenleed en morele problemen rond personeelskrapte en werkdruk. De IC kent, niet toevallig, een hoge burn-out prevalentie.

Moreel beraad IC-zorgverleners

De samenhang tussen de morele onzekerheid die komt met het werk op de intensive care ('Doen we wel het goede?'), morele stress en burn-out wordt in dit project verder onderzocht. Net als hoe moreel beraad juist deze morele onzekerheid als startpunt kan nemen voor een leer- en verbeterproces. De vraag is of en hoe moreel beraad IC-zorgverleners kan helpen:

  • cumulatief te leren van moreel geladen casussen
  • te reflecteren op en te verbeteren van professioneel (samen)werken en een professionele houding
  • morele stress te reduceren en professioneel welzijn en kwaliteit van zorg te verhogen

 

Interview

Hoe help je zorgverleners om te gaan met morele stress en het maken van de juiste keuzes? Internist-intensivist Astrid Hoedemaekers, ethicus en projectleider Jelle van Gurp en senior onderzoeker Marieke Zegers lichten de eerste resultaten van hun onderzoek toe.
> Lees het interview

Programmalijn 'Leren & verbeteren'

Nieuwe kennis en innovaties onderdeel maken van de dagelijkse praktijk kan alleen als zorgprofessionals en zorgorganisaties duurzaam en systematisch leren en verbeteren. Daarom financieren we 13 projecten waarin projectteams werken aan methodiekontwikkeling en onderzoek op dit onderwerp. Dit project is daar 1 van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website