Projectomschrijving

Opleiden en leren

De komende drie jaar worden in Amsterdam een aantal onderwijsvernieuwingen een stap verder gebracht in de verpleeghuiszorg.
Er is veel behoefte om opleiden en leren te verweven met de werkvloer. Op een aantal plekken wordt hier al enthousiast mee geëxperimenteerd. Deze initiatieven zijn nog klein in verhouding tot de hoeveelheid studenten en professionals in deze regio. Ze blijken ook weinig mogelijkheid te hebben tot reflectie, leren van elkaar, groeien en opschalen.

Van elkaar leren in intervisietrajecten

Dit actieonderzoek begint bij deze vernieuwingsinitiatieven. Voor drie initiatieven wordt een intervisietraject begeleid waarin van elkaar geleerd wordt. Deze intervisie levert meer inzicht in de werkzame ingrediënten en die worden vervolgens uitgezaaid op drie nieuwe plekken bij de partners in dit project. Dat ‘uitzaaien’ wordt zoveel mogelijk begeleid en tegelijk worden hier lessen uit geleerd die van nut kunnen zijn bij volgende stappen om het leren werkender en de werkvloer lerender te krijgen.

Download

Meer informatie

Dubbelinterview

De verpleeghuiszorg wordt steeds complexer en dat maakt leren en verbeteren essentieel. Dat zorgt uiteindelijk voor betere zorg én voor het goed opleiden en aan boord houden van collega’s. Maar hoe pak je dat aan? Lees het interview met Robbert Gobbens en Karin Bosch.

> Lees het interview

Interview

In een interview vertelt Suzanne van der Geest, adviseur zorginnovatie bij Kennisland, meer over effectief leren.

‘Ook studenten kunnen de meest ervaren zorgverleners iets leren’

> Lees het interview

 

Programmalijn 'Leren & verbeteren'

Nieuwe kennis en innovaties onderdeel maken van de dagelijkse praktijk kan alleen als zorgprofessionals en zorgorganisaties duurzaam en systematisch leren en verbeteren. Daarom financieren we 13 projecten waarin projectteams werken aan methodiekontwikkeling en onderzoek op dit onderwerp. Dit project is daar 1 van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website