Mobiele menu

Gezamenlijke besluitvorming in de praktijk: doen, deel, kies.

Projectomschrijving

Ontwikkeling keuzehulpen

De stichting PATIENT+ heeft als primair doel: ‘het actief betrekken van patiënten in hun zorgproces door middel van keuzehulpen’. In dit project heeft Stichting PATIENT+ 6 keuzehulpen ontwikkeld:

  1. Nierfalen
  2. Diabetes
  3. Galsteenlijden
  4. Liesbreuk
  5. Huidkanker
  6. Darmkanker

Met werkgroepen, bestaande uit patiënten/arts-assistenten/onderzoekers/ specialisten, zijn de 6 keuzehulpen ontwikkeld. Aan de hand van bestaande nationale en internationale kwaliteitsstandaarden is de
inhoud van de keuzehulp in 5 stappen beschreven. De inhoud van de keuzehulp is voorgelegd aan specialisten en relevante patiënten(organisatie). Ook is de keuzehulp getest in de kliniek en is feedback van artsen en patiënten verzameld. Voor liesbreuk en galblaas is er een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder patiënten, artsen en ondersteunend personeel. De keuzehulpen worden in verschillende ziekenhuizen geïmplementeerd.

Meer informatie

Website PATIENT+ Keuzehulp

Tekst onder kop Transparantie

Tijdens het ‘jaar van de transparantie’ heeft het ministerie van VWS ingezet op meer en betere informatie over de kwaliteit en kosten van de zorg. In totaal financierden wij 15 projecten om te komen tot betere instrumenten voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg en bruikbare kennis ter ondersteuning van het Zorginstituut. Dit project is daar één van.

> Bekijk de andere projecten

De mediabron waarnaar verwezen wordt ontbreekt en moet opnieuw ingevoegd worden.

Verslagen


Eindverslag

De stichting PATIENT+ heeft als primair doel: ‘het actief betrekken van patiënten in hun zorgproces door middel van keuzehulpen’. In dit project heeft Stichting PATIENT+ 6 keuzehulpen ontwikkeld:
• Nierfalen
• Diabetes
• Galsteenlijden
• Liesbreuk
• Huidkanker
• Darmkanker
Resultaten
1. Met werkgroepen, bestaande uit patiënten/arts-assistenten/onderzoekers/ specialisten, zijn de zes keuzehulpen ontwikkeld.
2. Aan de hand van bestaande nationale en internationale kwaliteitsstandaarden is de inhoud van de keuzehulp in 5 stappen beschreven.
3. De inhoud van de keuzehulp is voorgelegd aan specialisten en relevante patiënten(organisatie). Ook is de keuzehulp getest in de kliniek en is feedback van artsen en patiënten verzameld. En voor liesbreuk en galblaas is er een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder patiënten, artsen en ondersteunend personeel.
4. De keuzehulpen worden nu in verschillende ziekenhuizen geïmplementeerd.

Samenvatting van de aanvraag

Gezamenlijke besluitvorming in de praktijk: doen, deel, kies. Werkwijze stichting PATIENT+ De stichting PATIENT+ heeft als primaire doel: “het actief betrekken van patiënten in hun zorgproces door middel van keuzehulpen”. Wij ontwikkelen keuzehulpen volgens 5 stappen. Deze stappen zijn gebaseerd op onderzoek onder artsen en patiënten en onze ervaring in de praktijk. (1) De leden van PATIENT+ en/of haar partners identificeren een diagnose waarbij voor een groep patiënten meerdere gelijkwaardige behandelopties bestaan. (2) Aan de hand van bestaande nationale en internationale kwaliteitsstandaarden wordt door een project groep (patiënten, artsen en onderzoekers) de inhoud van de keuzehulp geschreven. (3) De inhoud van de keuzehulp wordt voorgelegd aan de relevante beroepsgroep van medisch specialisten om de inhoud te accorderen. (4) Als de inhoud gewaarborgd is, wordt de keuzehulp voorgelegd aan een betrokken patiëntenorganisatie. (5) De keuzehulp wordt vrij toegankelijk, openbaar, online gepubliceerd. Subsidie aanvraag ZonMW Stichting PATIENT+ vraagt subsidie voor meerdere keuzehulpen. Enerzijds vragen wij ondersteuning om de 14 keuzehulpen die zich in fase 2, 3 en 4 bevinden door te ontwikkelen tot het gewenste kwaliteitsniveau. Anderzijds vragen wij ondersteuning om 6 nieuwe keuzehulpen te ontwikkelen. Bij deze nieuwe keuzehulpen richten we ons op twee thema’s: veel voorkomende kleine chirurgie (grote verwachte kostenbesparing door een reductie in het aantal operaties) en oncologie (grote verwachte winst patiëntcomfort).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
516022508
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. Hageman
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting PATIENT+