Het doel van integrale geboortezorg is om continue zorg te leveren van goede kwaliteit die aansluit bij wat voor een vrouw belangrijk is, zoals een gezond kind en een goede bevallingservaring. In de SWING-studie wordt in 2 regio’s een aanpak ontwikkeld om de geboortezorg voortdurend te verbeteren, zoals de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg aanbeveelt.
In dit actieonderzoek werken vrouwen, zorgverleners en onderzoekers in leernetwerken samen aan het verbeteren van de zorg. Dit gebeurt binnen leerbijeenkomsten (intervisiebijeenkomsten), moederraden en moedercafé’s. Zo denken en praten vrouwen mee over welke onderwerpen belangrijk zijn, wat goed gaat in de zorg en welke verbeteringen wenselijk zijn.
Het projectteam van de SWING-studie onderzoekt hoe vrouwen en zorgverleners samen leren. Het resultaat is een handboek voor het opzetten van leernetwerken in andere regio’s.
Ank de Jonge (54) is als eerste Nederlandse verloskundige ook hoogleraar. Waarom toch die uitgesproken standpunten over bevallen, vraagt ze zich af. Laat vrouwen dat liever doen op een manier die hen past. https://t.co/aDWobjEelg
— NRC (@nrc) February 28, 2021
Nieuwe kennis en innovaties onderdeel maken van de dagelijkse praktijk kan alleen als zorgprofessionals en zorgorganisaties duurzaam en systematisch leren en verbeteren. Daarom financieren we 13 projecten waarin projectteams werken aan methodiekontwikkeling en onderzoek op dit onderwerp. Dit project is daar één van.