Projectomschrijving

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft het proces voor richtlijnontwikkeling recent opnieuw ingericht. Om dit nieuwe proces te ondersteunen heeft de richtlijncommissie behoefte aan slimme ict-oplossingen om signalen te ontvangen wanneer een richtlijn aangepast moet worden.

Doel

In dit project gaat de NVOG samen met stichting Olijf en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deze slimme ict-oplossingen ontwikkelen.

Werkwijze

De bestaande richtlijn voor baarmoederkanker zal gedigitaliseerd worden. Hier zal een tweetal bronnen op aangesloten worden om nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en veranderingen in de behandelpraktijk geautomatiseerd te signaleren. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) wordt gebruikt om veranderingen in de behandelpraktijk te signaleren. De Amerikaanse NCCN-richtlijn voor baarmoederkanker, die enkele malen per jaar wordt herzien, wordt gebruikt om die signaalfunctie verder in te richten.

Interview

‘Een richtlijn die daadwerkelijk state-of-the-art zorg weerspiegelt is echt een heel ingewikkeld proces.’ Gynaecoloog oncoloog Cor de Kroon vertelt meer over het onderzoek en het belang van deze slimme ICT-oplossingen.

> Lees meer over betere oncologische zorg

Innovatie van richtlijnen

Richtlijnen beschrijven (een deel van) een zorgproces waarin is vastgelegd wat noodzakelijk is om vanuit het perspectief van de cliënt goede zorg te verlenen. We financieren 9 projecten die ondezoeken hoe de actualiteit, toegankelijkheid en praktische bruikbaarheid van richtlijnen verbeterd kan worden. Dit project is daar 1 van.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website