Projectomschrijving

De praktijkondersteuner GGZ in actie: van een kosten-effectief protocol naar een persoonsgerichte behandeling voor SOLK-patiënten in de huisartsenpraktijk

Aanhoudende somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) komen veel voor, leiden tot een slechtere kwaliteit van leven, ziekteverzuim en veel zorggebruik. De praktijkondersteuner (POH)GGZ in de huisartsenpraktijk die daarvoor getraind is, kan SOLK-patiënten ‘passende zorg op de juiste plek’ bieden. Persoonsgericht, dichtbij huis en gericht op kwaliteit van leven en zelfmanagement.

Doel

In ons eerdere onderzoek bleek korte cognitieve gedragstherapie door de POHGGZ kosteneffectief bij SOLK-patiënten. Daarbij kwam de behoefte naar voren om de behandeling meer persoonsgericht te maken, bijvoorbeeld afhankelijk van wat de patiënt al weet, nog kan en belangrijk vindt. Daarom heeft dit actieonderzoek tot doel om samen met POHGGZ deze behandeling door te ontwikkelen.

Werkwijze

We gebruiken daarbij zowel hun praktijkervaringen bij het toepassen van de behandeling als de inbreng van SOLK-patiënten en deskundigen. Dit levert een handleiding op, waarmee POHGGZ deze behandeling persoonsgericht kunnen toepassen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website