Een acute middenoorontsteking komt vaak voor op de kinderleeftijd. Ondanks de inzet van de gebruikelijke pijnstillers (paracetamol, ibuprofen) en op indicatie antibiotica, gaat de aandoening gepaard met oorpijn en ongemak bij het kind en heeft het aanzienlijke impact op het gezin door slapeloze nachten, school- en werkverzuim.
Het is daarom belangrijk dat gezocht blijft worden naar behandelingen die de klachten kunnen verlichten. Pijnstillende oordruppels lijken een snel maar kort effect te hebben in eerdere studies, maar het huidige bewijs is van onvoldoende kwaliteit om een zekere uitspraak over het effect te kunnen doen. In dit project wordt onderzocht of het gebruik van pijnstillende oordruppels (Otalgan®), bovenop de standaardzorg, leidt tot minder oorpijn bij kinderen van 1-6 jaar die de huisarts bezoeken met een acute middenoorontsteking.
We gaan dit onderzoeken door 300 kinderen middels loting toe te wijzen aan ofwel
De belangrijkste uitkomst hiervan is de gemiddelde oorpijnscore gedurende de eerste 3 dagen, zoals gerapporteerd door ouders.
Om in betrekkelijk korte tijd een antwoord te geven op kennisvragen uit de prioriteiten van de Nationale Onderzoeksagenda Huisarts-geneeskunde, financieren we 7 projecten die aan de slag gaan met enkelvoudige onderzoeksvragen. Bijvoorbeeld met een literatuurstudie en/of gebruik maken van bestaande data, of met een relatief eenvoudig onderzoeksdesign.