De supervisie is al lang een zeer gewaardeerd onderdeel van de huisartsopleiding en opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Tijdens de supervisie onderzoeken artsen in opleiding tot specialist (aios), onder begeleiding van een supervisor, in kleine groepjes hun eigen houding, overtuigingen, normen en waarden ten opzichte van patiënten, collega’s, het vak van dokter en de maatschappij als geheel.
De wetenschappelijk basis voor dit onderwijs staat echter nog in de kinderschoenen. Zo is het bijvoorbeeld onbekend welke elementen van supervisie bijdragen aan de professionaliteitsontwikkeling van aios en hoe dat proces werkt.
Door aios, supervisoren en reeds gevestigde huisartsen te bevragen en analyse van supervisie sessies (video en dagboeken) krijgen we meer inzicht in het supervisieproces. Aan de hand van deze kennis wordt supervisie verbeterd.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Maastricht en de Erasmus universiteit.
Om de kwaliteit van de opleidingen tot huisarts en specialist ouderengeneeskunde te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoek van onderwijs. Dit project is één van die onderzoeken. De ontwikkelde kennis is relevant voor en toepasbaar in de opleidingen.