Projectomschrijving

Preventie van dementie in de huisartspraktijk

Cardiovasculaire risicofactoren zoals hoge bloeddruk, roken, overgewicht en gebrek aan beweging zijn ook geassocieerd met een verhoogd risico op dementie. In het preDIVA onderzoek, onder 3526 mensen van gemiddeld 74 jaar (2006-2015), werd voor het eerst onderzocht of intensieve behandeling van deze risicofactoren leidt tot vermindering van het risico op dementie. Na ruim 6 jaar waren er geen duidelijke verschillen tussen deelnemers met en zonder deze behandeling. Wel waren er aanwijzingen voor een gunstig effect bij deelnemers met nog onbehandelde hoge bloeddruk en bij gebruik van bepaalde soorten bloeddrukverlagers.

Effecten verder onderzoeken

In het huidige onderzoek worden de preDIVA-deelnemers langer gevolgd, om de effecten van de intensieve vaatzorg op het ontstaan van dementie na meer dan 10 jaar verder te onderzoeken. Daarnaast wordt grootschalig onderzoek uitgevoerd in databases van de academische huisartsnetwerken, naar een mogelijk beschermend effect van sommige bloeddrukverlagers op dementie.

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website