Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Huisartsen geven bij ongeveer 70% van de patiënten met depressie een antidepressivum. Toch hebben patienten en huisartsen vaak liever een psychologische behandeling. O.a. door het drukke spreekuur wordt in de praktijk toch vaak gekozen voor een antidepressivum. Wij vergeleken een psychologische “blended-care” behandeling voor depressie in de huisartspraktijk met gebruikelijk zorg, meestal een antidepressivum. ‘Blended care’ wil zeggen dat de behandeling zowel online als via persoonlijk contact met een hulpverlener wordt gegeven. Het beloop van de klachten hebben wij met een nieuwe meetmethode bepaald. Hierbij registreren patiënten hun klachten op het moment dat zij die ervaren met behulp van een smartphone. Patiënten hoeven zich daarom niet te herinneren hoe ze zich voelden zoals met gewone vragenlijsten. Om de effectiviteit van de ‘blended care’ behandeling te onderzoeken waren uiteindelijk niet genoeg patiënten beschikbaar. Wat wel duidelijk werd is dat de metingen met de smartphone nauwkeurige informatie geven over hoe het gaat met de patiënt. Deze informatie kan de huisarts of de POH-GGZ helpen bij het behandelbeleid.

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In dit onderzoek werd 'blended care' vergeleken met gebruikelijke zorg voor depressie in de huisartspraktijk. ‘Blended care’ wil zeggen dat de behandeling zowel online als via persoonlijk contact met een hulpverlener wordt gegeven. Om de effectiviteit van de ‘blended care’ ten opzichte van gebruikelijke zorg te onderzoeken waren uiteindelijk niet genoeg patiënten beschikbaar. We hebben 32 patienten bereid gevonden om mee te doen. Door het lot bepaald werden 16 patienten ingedeeld in de blended care groep en 16 in de groep die gebruikelijke zorg kreeg. Door deze lage aantallen kunnen

wij geen statistisch betrouwbare uitspraak doen of de 'blended care' behandeling beter is dan de gewone behandeling. Het onderzoek heeft wel een aantal tips opgeleverd hoe we in nieuw onderzoek misschien meer patiënten mee kunnen laten doen, bijvoorbeeld door met grote groepspraktijken samen te werken. Wat ook duidelijk werd is dat de metingen met de smartphone nauwkeurige informatie geven over hoe het gaat met de patiënt. Deze informatie kan de huisarts of de POH-GGZ helpen bij het behandelbeleid. Dit moet wel nog bevestigd worden in toekomstig onderzoek.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Bij ongeveer 70% van de patiënten met depressie schrijft de huisarts een antidepressivum voor. Het is echter gebleken dat veel huisartsen maar ook patiënten de voorkeur geven aan een psychologische behandeling. O.a. door de tijdsdruk tijdens het spreekuur wordt in de praktijk toch vaak gekozen voor een recept voor een antidepressivum. In dit project hebben we een electronisch recept (“E-recept”) voor een “blended-care” behandeling voor depressie in de huisartspraktijk ontwikkeld en deze zullen we op effectiviteit onderzoeken door vergelijking met een antidepressivum. ‘Blended care’ wil zeggen dat de therapie zowel via een beveiligde internet module (E-health) als via persoonlijk contact met een hulpverlener zoals een Praktijkondersteuner GGz zal lopen. De behandeling wordt gebaseerd op cognitieve gedragstherapie waarvan bewezen is dat het helpt bij depressie. De effectiviteit van het “E-recept voor blended care” zal worden vergeleken met die van de gebruikelijke zorg voor depressie. Bij dit onderzoek passen wij een nieuwe e-health methode toe om klachten te meten. De methode heet ‘Ecological Momentary Assessment (EMA)’. Met EMA kunnen patiënten symptomen en klachten vastleggen op het moment dat zij die ervaren met gebruik van een smartphone. Ze hoeven zich daarom niet te herinneren hoe ze zich voelden gedurende een hele periode, zoals met gewone vragenlijsten. We verwachten daarom dat deze methode meer betrouwbaar is om depressie snel vast te stellen. De waarde van de EMA methode en de mate waarin deze bij patiënten met depressie in de huisartspraktijk bruikbaar is zal ook onderzocht worden.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Voorlopige resultaten laten zien dat de EMA methode goed in staat is tijdig een ongunstig beloop van depressie te detecteren bij patienten in de huisartspraktijk.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

BACKGROUND: E-mental health interventions may reduce antidepressant use in general practice

 

OBJECTIVE: to develop and evaluate an E-prescription for a supported E-program with web-based guided self-help for patients with depressive symptoms and to compare it to care as usual (CAU).

 

DESIGN: Cluster randomized pragmatic non-inferiority trial in general practice.

 

POPULATIOn: adult patients with depression

 

OUTCOMES: reductions of symptom severity within the first three months,(primary outcome), on the longer term (12 months) as well as effects on disability (e.g. functional impairment). Additionally we will assess cost-effectiveness of the E-prescription over a 12 month period

 

INTERVENTION : E-prescription for a supported internet based E-program with web-based guided self-help based on cognitive behavioural therapy. Comparator: care as usual

 

SAMPLE SICE: 227 patients, 28 general practitioners

 

 

 

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website