Projectomschrijving

Duizeligheid bij ouderen komt veel voor. Regelmatig is sprake van een aandoening van het evenwichtsorgaan waarvoor Vestibulaire Rehabilitatie (VR) behandeling van een eerste keus is. Bij VR volgt de patiënt een dagelijks oefenprogramma, gericht op training van het evenwichtsorgaan d.m.v. gecontroleerde bewegingen van oog, hoofd en lichaam.

Doelmatig alternatief

Veel huisartsen maken geen gebruik van VR, omdat ze twijfelen aan de effectiviteit of de behandeling te arbeidsintensief vinden. Een online behandeling met VR, direct voor iedereen toegankelijk tegen lage kosten, biedt mogelijk een effectief en doelmatig alternatief.

Onderzoeksvragen

  1. Is internet-gebaseerde VR, met en zonder ondersteuning door een fysiotherapeut, (kosten)effectief bij de behandeling van duizeligheid bij ouderen in de huisartsenpraktijk? (interventiestudie)
  2. Wat zijn voorspellers van een succesvolle behandeling? (predictiestudie)
  3. Hoe ervaren duizelige ouderen internet-gebaseerde VR? (kwalitatieve studie)

Arts in opleiding tot onderzoeker (aioto) Vincent van Vught heeft zowel de NHG-wetenschapsprijs 2020 als de SBOH-academiseringsprijs voor beste aioto gewonnen. In oktober 2020 ging Ivo Smeele, hoofdredacteur van het tijdschrift Huisarts & Wetenschap (H&W), op bezoek bij Vincent om de prijs persoonlijk te overhandigen.

'De publicatie van Vincent’s artikel in het toonaangevende Britse tijdschrift de British Medical Journal is een eer die niet veel huisarts-onderzoekers ten deel valt. Volgens velen is dit dé Nederlandse huisartsgeneeskundige toppublicatie van het afgelopen jaar', aldus Ivo Smeele.

> Bekijk het filmpje en nieuwsbericht

Interview

Huisarts en onderzoeker Vincent van Vugt vertelt meer over het onderzoek. Werkt de online behandeling bijvoorbeeld beter als er contact is met een fysiotherapeut?

> Lees het interview

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website