Projectomschrijving

Gebruik van schildklierhormoon optimaal?

Veel ouderen gebruiken tabletten met schildklierhormoon: levothyroxine. Deze behandeling is meestal levenslang. Vraag is of alle ouderen optimaal behandeld worden. Met het ouder worden kan het lichaam minder levothyroxine nodig hebben en stijgt de kans op overbehandeling. Soms geldt de oorspronkelijke indicatie niet meer. Daarnaast leidt behandeling op latere leeftijd niet altijd tot betere gezondheid. 

Doel

Het verbeteren van behandeling van schildklierstoornissen bij 60-plussers die levothyroxine gebruiken: onderzoeken welke deelnemers levothyroxine geleidelijk kunnen afbouwen en stoppen met behoud van gezondheid, welbevinden en normale schildklierfunctie.

Werkwijze

Onder begeleiding van de eigen huisarts wordt bij 360 deelnemers van 60 jaar en ouder levothyroxine stapsgewijs afgebouwd onder controle van de schildklierfunctie. Niet iedereen kan meedoen: bijvoorbeeld als de schildklier is verwijderd, bestraald of behandeld met radioactief jodium. 

Onderzoek naar huisartsgeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website