Projectomschrijving

In dit project wordt bij zo'n 100 huisartspraktijken geprobeerd het opsporen van boezemfibrilleren te verbeteren. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart volkomen onregelmatig klopt. Dit verhoogt de kans op een beroerte of hartfalen. Behandeling met medicijnen vermindert dat risico. Daarom is opsporen van boezemfibrilleren belangrijk. Echter, deze ritmestoornis leidt niet bij iedereen tot klachten. Bovendien is bij een deel van de patiënten de ritmestoornis niet continu aanwezig.

Werkwijze

Uit onderzoek blijkt dat met het voelen van de pols door de huisarts onvoldoende patiënten worden opgespoord. Daarom wordt in dit project gebruik gemaakt van:

  • Software die de huisarts een sein geeft bij een patiënt met verhoogd risico.
  • Het spreekuur van de praktijkondersteuner cardiovasculair risicomanagement.
  • Een speciale bloeddrukmeter en een buis die de patiënt 1 minuut vasthoudt om een elektrocardiogram (hartfilmpje) op te slaan. Beide apparaten geven aan of er mogelijk boezemfibrilleren is. 

Meer informatie

Interview

Arts in opleiding tot onderzoeker Nicole Verbiest-van Gurp vertelt in een interview meer over het onderzoek: ‘Bij tijdige opsporing kun je door behandeling met bloedverdunners een beroerte voorkomen. Bij andere klachten kun je medicijnen geven om het ritme rustiger te maken.’

> lees het interview

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website