Projectomschrijving

Probleemgedrag bij mensen met dementie

Probleemgedrag, ook wel onbegrepen gedrag genoemd, komt bij meer dan 90% van de in zorginstellingen verblijvende mensen met dementie voor. Bij minder dan 10% is dit gedrag zeer ernstig of zelfs extreem te noemen. Het betreft dan ernstige agressie of roepgedrag. In Nederland zijn er meerdere VV&T-instellingen die soms in samenwerking met een ggz-instelling speciale afdelingen hebben voor deze complexe groep. De Waalbed IV studie richt zich op die doelgroep.

Doel en werkwijze

De studie bestaat uit 4 delen:

  1. Deel 1 richt zich op de organisatorische en ook fysieke kenmerken van dergelijke afdelingen.
  2. In deel 2 wordt via een bepaalde methodologie gedefinieerd wanneer de behandeling van het probleemgedrag in de ogen van professionals en familie als 'succesvol' gezien kan worden.
  3. In deel 3 wordt een grote groep mensen met dementie gevolgd en gezocht naar factoren die succesvolle behandeling bepalen.
  4. In deel 4 worden 10 cliënten diepgaand bestudeerd op de factoren die de succesvolle behandeling hebben bepaald.

Onderzoek naar ouderengeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website