In verpleeghuizen wordt de diagnose 'urineweginfectie' (UWI) vaak gesteld op basis van klachten die niet direct gerelateerd zijn aan de urinewegen, zoals verwardheid of gedragsproblemen. Vaak is een UWI echter niet de oorzaak van dergelijke klachten. Eerder onderzoek toonde aan dat 1 op de 3 antibiotica voorschriften voor UWI onterecht is. Het gevolg is dat verpleeghuisbewoners onnodig worden blootgesteld aan (de bijwerkingen van) antibiotica. Daarnaast draagt antibioticagebruik bij aan de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Het is daarom van groot belang om onnodig antibioticagebruik te voorkomen.
Voorafgaand aan het huidige project is door een internationaal expert panel een beslisboom ontwikkeld die artsen kunnen gebruiken om te bepalen of zij wel of geen antibiotica voorschrijven voor een mogelijke UWI bij verpleeghuisbewoners. In de huidige studie wordt onderzocht of de introductie van deze beslisboom leidt tot minder onnodig antibioticagebruik voor UWI in het verpleeghuis.
Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.