Projectomschrijving

Veranderd bewustzijn en probleemgedrag bij verschillende hersenaandoeningen: de ontbrekende schakel

Met onze hersenen ervaren we de wereld en onszelf. Als hersenen beschadigd zijn verandert deze ervaring. Dit is het geval bij de ziekte van Alzheimer, Huntington en het syndroom van Korsakov. Deze patiënten kunnen bijvoorbeeld niet meer goed inschatten of ze nog veilig auto kunnen rijden. Of ze kunnen niet goed volgen wat er om hen heen gebeurt. Dit zijn voorbeelden van ‘bewustzijnsproblemen’. Hoewel de ziekten aanzienlijk verschillen, zijn bij alle 3 bewustzijnsproblemen gemeld. Deze bewustzijnsproblemen zijn nog erg onbekend maar kunnen wel negatieve gevolgen hebben.

Doel

Het niet erkennen of herkennen van de bewustzijnsproblemen kan leiden tot veel onbegrip tussen patiënt en naasten, gedragsproblemen zoals somberheid en agressie, en overbelasting van zorgverleners. Daarom onderzoeken wij in dit project de relatie tussen bewustzijnsproblemen en gedragsproblemen bij deze 3 hersenziekten. Met de resultaten hopen wij de zorg en het welzijn van patiënten en hun naasten te verbeteren.

Onderzoek naar ouderengeneeskunde

Om de behandeling van patiënten te verbeteren, financieren we vanuit ons programma Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde onderzoeksprojecten die vragen uit de dagelijkse praktijk beantwoorden. Doordat de onderzoeken worden uitgevoerd door artsen in opleiding tot onderzoeker dragen ze ook bij aan de academisering van de opleidingen.

> Bekijk de andere projecten

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website