Mobiele menu

Prikkels en instrumenten voor vergoting doelmatigheid binnen ziekenhuizen

Projectomschrijving

Doel

Met welk besturingssysteem kunnen ziekenhuizen het meest worden geprikkeld tot doelmatig handelen? 

Werkwijze

Om een antwoord op die vraag te vinden worden 2 besturingssystemen met elkaar vergeleken:
1.    het budgetteren van ziekenhuizen
2.    prestatiebekostiging in een gereguleerde markt

Resultaten

Zowel op theoretische als op empirische gronden geeft budgettering betere resultaten bij het bereiken van maatschappelijke doelmatigheid dan prestatiebekostiging. De randvoorwaarden voor de werking van budgettering zijn beter vervuld dan die voor prestatiebekostiging. De tariefsontwikkeling in het gebudgetteerde segment liggen lager dan die bij prestatiebekostiging. Het onderzoek eindigt met een voorstel voor een bekostigingsmodel voor de medisch specialistische ziekenhuiszorg bestaande uit een synthese van beide modellen.

Producten

Titel: Sturen op doelmatigheid

Verslagen


Eindverslag

In het onderzoek "Prikkels en instrumenten voor vergroting doelmatigheid" zijn 2 bekostigingssystemen (functiegerichte budgettering FB en prestatiebekostiging PB) met elkaar vergeleken. Zowel op theoretische als op empirische gronden concluderen de onderzoekers dat de FB betere prikkels en sturingsinstrumenten bevat om tot maatschappelijke doelmatigheid te komen.
Belangrijk element hierin is de FB eigenschap met vast/ variabele bekostiging, waardoor aanbodgeinduceerde vraag minder voor de hand ligt, de marginale kosten beter aansluiten bij de marginale opbrengsten. Daarnaast biedt FB de overheid een instrument om bij overschrijdingen van het kader kortingen opleggen, zonder dat hierdoor de markt wordt verstoord.
Het onderzoek eindigt met een voorstel voor ziekenhuis-bekostiging dat een synthese vormt tussen FB en PB.

Samenvatting van de aanvraag

De Nederlandse gezondheidszorg krijgt te maken met enorme uitdagingen. De zorg dreigt onbetaalbaar te worden en er dreigen tekorten op de zorggerelateerde arbeidsmarkt. Beleidsmakers zoeken naar mogelijkheden voor kostenbesparingen, met behoud van kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Vergroting van de doelmatigheid is daarbij een voor de handliggende optie en die een belangrijke bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelstelling. Sturingsvarianten onderscheiden zich door de manier waarop doelmatigheid wordt afgedwongen: budgetten, concurrentie, of een combinatie van beide. In dit onderzoeksvoorstel maken we een systematische analyse van de positieve en negatieve prikkels en instrumenten die aanwezig zijn met betrekking tot de doelmatigheid van het medisch specialistische handelen. Hiervoor vergelijken we twee bekostigingssystemen, waarmee in Nederland ervaring is opgedaan: de Functiegerichte Budgettering en Prestatiebekostiging (DBC/DOT). De analyse vindt plaats op basis van een gericht literatuuronderzoek en op basis van eigen analyses. De uitkomsten en conclusies worden getoetst in een breed samengestelde expertmeeting. Vervolgens construeren we een bekostigingsmodel, waarin zoveel mogelijk de positieve doelmatigheidsprikkels en instrumenten uit beide modellen worden geïntegreerd, terwijl de perverse of negatieve prikkels zo veel mogelijk worden uitgesloten. Tenslotte maken we een grove inschatting van de doelmatigheidswinst die mag worden verwacht bij de invoering van dit “optimale” bekostigingsmodel. Het onderzoek wordt afgerond met een rapportage waarin conclusies en aanbevelingen zullen worden geformuleerd. Tevens zal een artikel worden geschreven over het onderwerp dat aan een tijdschift zal worden aangeboden. Het gehele onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de partijen die uiteindelijk met de onderzoeksresultaten aan de slag moeten gaan. Kennisoverdracht aan deze partijen is een belangrijk aandachtspunt tijdens het onderzoeksproces. Wij organiseren twee expertmeetings waarin de voortgang van het onderzoek worden bediscussieerd. Als bijproduct van het inhoudelijke onderzoek zal verslag worden gedaan van de ervaringen met de samenwerking tussen onderzoekers en kennisgebruikers. Ook over dit aspect zullen conclusies en aanbevelingen worden geformuleerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
510000007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. L. Vandermeulen
Verantwoordelijke organisatie:
Kiwa Carity