Mobiele menu

Thematische wetsevaluatie bestuursrechtelijk toezicht op de kwaliteit van zorg.

Projectomschrijving

Het toezicht op de kwaliteit van de gezondheidszorg staat sterk in de belangstelling. Dit onderzoek kijkt in de eerste plaats naar het wettelijk kader dat het toezicht op de kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg regelt. Dat wettelijk kader is complex. Er zijn ruim twintig wetten waarin iets staat over toezicht op de gezondheidszorg. Vaak is niet beschreven hoe het toezicht er dan uit moet zien. Er zijn bovendien veel plekken en partijen waar toezicht op moet worden gehouden.

Het onderzoek
Doel van het onderzoek is bijdragen aan een evaluatie van de wetgeving over toezicht. Dat gebeurt door goed naar de wetgeving zelf te kijken: wat is daarin precies geregeld en wat zijn de veronderstellingen over hoe het zou moeten werken? Vervolgens wordt onderzocht hoe de wetgeving in de praktijk uitwerkt. Daarvoor wordt gekeken naar de manier waarop de Inspectie (en andere toezichthouders) haar werk organiseert. En naar de wijze waarop zorginstellingen (en andere actoren) hiermee omgaan. Ook peilt het onderzoek de opvattingen van het algemene publiek over toezicht.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Het toezicht op de kwaliteit van de zorg staat in toenemende mate in de publieke belangstelling. De verwachtingen ten aanzien van de bijdrage van het toezicht aan het verhogen van de kwaliteit en veiligheid van zorg zijn hooggespannen. In het regeerakkoord krijgt het toezicht een centrale rol toebedeeld en ook in de publieke media wordt veel van het toezicht verwacht. In dit onderzoek staat de vraag centraal in hoeverre het wettelijk kader en instrumentarium dat het toezicht ter beschikking staat en de praktijk waarin het toezicht gestalte krijgt inderdaad bijdraagt aan een verhoging van de kwaliteit van zorg. Meer specifiek luidt de hoofdvraag: is het samenstel van de wettelijke regels en het bijbehorend instrumentarium voor het interne en het bestuursrechtelijk toezicht op de kwaliteit van zorg en het samenspel van de actoren die zich hierop richten in staat om kwalitatief verantwoorde zorg op doelmatige en doeltreffende manier te bewaken en te bevorderen en, voor zover dit niet het geval is, welke suggesties ter verbetering kunnen er vanuit de evaluatie worden aangedragen? Deze hoofdvraag valt uiteen in een viertal onderdelen, die respectievelijk betrekking hebben op de achterliggende beleidstheorie en het wettelijk instrumentarium van het toezicht op de kwaliteit van zorg, de wijze waarop het toezicht in de praktijk gestalte krijgt in het spel tussen betrokken actoren, de effecten van het toezicht op de kwaliteit van zorg en het vertrouwen daarin van burgers, en het op basis van een analyse van de antwoorden op deze vragen formuleren van adviezen voor het toezicht op de kwaliteit van zorg. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een interdisciplinair team waarin zowel juridische als sociaalwetenschappelijke kennis is vertegenwoordigd. Het onderzoek krijgt vorm in een viertal rondes waarin achtereenvolgens het wettelijk instrumentarium en de beleidstheorie, de praktijk en de effecten van het toezicht worden onderzocht. In de laatste ronde worden deze deelonderzoeken in een overkoepelende analyse bijeengebracht om antwoord te geven op de hoofdvraag van het onderzoek. Gedurende het gehele project wordt nauw contact gehouden met de begeleidingscommissie van ZonMw om optimale afstemming van het onderzoek met de achterliggende beleidsvragen te garanderen en wordt het veld intensief betrokken. Het onderzoek mondt uit in een eindrapportage aan ZonMw, alsmede artikelen voor de nationale en internationale professionele gemeenschap. Ook wordt een invitational conference georganiseerd om de resultaten van het onderzoek te verspreiden in en te bediscussiëren met stakeholders.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
34300004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. R. Bal
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Universiteit Rotterdam