Mobiele menu

Evaluatie VerzekeringsAMvB

Projectomschrijving

In de evaluatie van de VerzekeringsAMvB is nagegaan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn om medisch-wetenschappelijk onderzoek te verzekeren. Hoe zijn de aansprakelijkheid en verzekering geregeld, welke uitgangspunten en ontwikkelingen zijn er, en welke alternatieven?
De evaluatie kijkt vooral naar de aansprakelijkheid en verzekering van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen.
Voor proefpersonen van medisch-wetenschappelijk onderzoek blijkt de VerzekeringsAMvB goed te functioneren. Dit ook omdat er nauwelijks schadegevallen zijn gemeld. Exacte cijfers ontbreken. Mogelijk ook is een aantal gevallen niet onderkend. Naar dit laatste fenomeen is geen verder onderzoek gedaan.
Het verzekeringsaanbod voor ziekenhuizen die medisch-wetenschappelijk onderzoek doen is echter schraal: slechts twee onderlinge verzekeringsmaatschappijen en één commerciële verzekeraar. Het medisch-wetenschappelijk onderzoek van de farmacie heeft meer keuzes. Wel gaat het dan steeds om buitenlandse verzekeraars, of verzekeraars met een buitenlandse moedermaatschappij.
Er zijn beleidsaanbevelingen gedaan voor de wenselijke aansprakelijkheids- of verzekeringsvorm. Ook is er geadviseerd om nog enkele juridische knelpunten weg te nemen.

Producten

Titel: Evaluatie Tijdelijk besluit verplichte verzekering bij medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

In dit onderzoek wordt vanuit gezondheidsrechtelijk, rechtsvergelijkend en rechtseconomisch perspectief nagegaan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de wijze waarop het medisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland wordt verzekerd. Daarbij wordt onderzocht hoe op dit punt de aansprakelijkheid en verzekering in Nederland zijn geregeld en op welke uitgangspunten een en ander rust, alsmede welke alternatieven er zijn. Voorts wordt nagegaan hoe in de praktijk het verzekeren van medisch-wetenschappelijk onderzoek functioneert en welke ontwikkelingen zich in relatie tot de invoering van de de WMO en de daarop gebaseerde AMvB van 5 juli 1999 hebben voorgedaan. Daarbij richt de aandacht zich op de rol van de overheid, verzekeraars, farmaceutische bedrijven, wetenschappelijk onderzoekers, (grote) ziekenhuizen, toetsingscommissies en de proefpersoon/patient. Naast de analyse van de Nederlandse situatie zal onderzocht worden op welke wijze in Belgie, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zweden en Zwitserland de aansprakelijkheid voor medisch-wetenschappelijk onderzoek en de verzekering daarvan vorm krijgt. Voorts zal worden nagegaan welke eisen op dit punt uit het recht van de Europese Unie voortvloeien. Na analyse van de empirische bevindingen en de resultaten van het rechtsvergelijkende onderzoek in het licht van de juridische uitgangspunten worden beleidsaanbevelingen gedaan m.b.t het wenselijke aansprakelijkheids-/verzekeringsregime.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
34130001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2000
2002
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Prof. mr. dr. J.C.J. Dute